Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Válás az aránytalan iskolai végzettség miatt? Valóban?

2014.09.25 14:32

Sokan hozzák elő, válás okának, hogy a magasabb iskolai végzettség és fizetés miatt történik a szakítás. Tényleg ez lenne az oka?

Különböző statisztikai felmérések alapján, kimutatott tény, hogy egyre több nő szerez diplomát, s lesz magasabb fizetése. S ezzel arányban, egyre több azon kapcsolatok száma is, ahol a férfi alul értékeli képességeit társánál iskolázottsága és jövedelme miatt.


Számos tévhittel ellentétben a feleségek iskolai végzettsége miatt nem válnak el a kevésbé iskolázott férjek, sőt: a diplomák száma vélhetően egyáltalán nem befolyásolja a párkapcsolat minőségét. Úgy néz ki, alaptalanok a félelmek azzal kapcsolatban, hogy a nők magas végzettsége a házasság stabilitását veszélyeztetné. A nemek közötti egyenlőség a heteroszexuális kapcsolatok előnyére válik: azok a párok, akiknek az iskolai végzettsége nagyjából azonos, ritkábban válnak el, mint azok, akiknek az iskolázottsága között jelentős különbség van. A tendencia azt mutatja, hogy a korábbi kenyérkereső-otthonteremtő családmodell lassan kiszorul, és teret kapnak azok a kapcsolatok, amelyekben két egyenlő fél él egymás mellett, hasonló lehetőségekkel az életben. A nők társadalmi szerepvállalása egyre kevésbé tűnik fenyegető jelenségnek a férfiak szemében.

Emellett egy másik trend is felütötte a fejét: manapság több nő szerez egyetemi diplomát, mint férfi, ezért a legtöbb nő olyan társat talál csak, akinek a végzettsége alacsonyabb, mint az övé. Gyakori jelenség, hogy a nők nem állnak meg egy vagy két diplománál, hanem több oklevelet is szereznek, ami a férfiakra kevésbé jellemző.

Többször beszéltünk már erről az új jelenségrők - arról, hogy megváltozott a férfi-női szeper, s a régi család modell idejét vesztetté vált - ami nem csak Magyarországon aktuális. S ezért is fontos közelebb kerülni egymáshoz, benne nemi szerepeinkhez, s közösen megkeresni kapcsolaton belül, a mindenki számára élhető és boldog élet lehetőségét. 

Mármarosi Melinda párkapcsolati tanácsadó


Forrás:Mindennapi pszcihológia