Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Ünnep magányosan? Hogyan éld túl....

2016.11.21 12:08

Szép lassan bekúszik a decemberi hajrá, s az emberek többsége lelkesen készülők a karácsonyra, szilveszterre. De mi van azokkal, akik mellett nincs egy szerelmesen ölelő kéz, talán épp válnak, vagy egy szakítás után próbálják a mindennapokat túlélni? Na ők biztos, hogy a hátuk közepére nem kívánják a többnapos ünnepi mizériát..............

Sok éves munkám alatt tapasztalom, hogy jó pár levél érkezik majd hozzám, mint egy kiálltás, "bajban vagyok", több probléma jelentkezik a párkapcsolatokban is, feszültebbé válnak az emberek. A hideg, a szomorkás idő, a korán történő besötétedés - mint külső inger is rányomja a bélyegét lelki állapotunkra, főleg ha bajban van az ember. A statisztikák rendre igazolják, hogy a téli hónapokban is többen regisztrálnak egy társkeresőre, vagy fordulnak lelki problémákkal foglalkozó szakrendelésekre, megnő a depressziós tünetek száma is, a gyógyszeripar is ilyenkor tarol. Nem hiába. Igen nagy erőfeszítésbe kerül, hogy ez ember ne dagonyázzon tovább a magányosságában, s végre rávegye magát, hogy itt az idő másképp gondolkodni, cselekedni, s minél tovább szenvedteti magát, annál nehezebb lesz felállni. Az, hogy valaki egyedülálló, még egy cseppet sem jelenti, hogy magányos. Hiszen vannak körülötte barátok, család, emberek - akik vélhetően az ünnepek alatt még jobban felkarolják, s nem hogy kirekesztik, hanem meglátogatják, elhívják magukhoz, ráeresztik többször a telefont, s ők maguk is kimerészkednek a lakásból, akár egy kirándulás, egy jó kis mozifilm, a barátok látogatása erejéig, és képesek lesznek saját maguknak is ünnepi hangulatot varázsolni. Miért is ne? Nem kell nagy csinnadratta, de egy picukra fa, egy finom saját maga által készített különleges étel, jó kis zene, kedvenc film megnézése - mondjuk már épp elég, hogy az önsajnálat fertőjéből kirángassa, s mindjárt jó kedvvel ünnepli a karácsonyt. Vagy mondjuk el is lehet utazni, be lehet fizetni pár napos wellnessre  - egyedül. Igen...Egyedül. Inkább, mint a négy fal között sínylődni. A lényeg, hogy ne érdekeljen ki mit gondol, amit szívesen tennél, ne kíméld magad. Csak a kajálás, az ivászat és az állandó síráshegyek helyett, mozdulj meg! Remélhetőleg egyszer nálunk is divatba jön, mint ahogy több nyugati országban, nem csak a családok gyűlnek össze karácsonykor, hanem a barátokat is szívesen vendégül látják, mert a szeretet ünnepe, nem csak a rokonságról szól. 

Figyeljünk egy kicsit egymásra, s a bennünk lévő szeretetet osszuk szét, ajándékozzunk holmi felesleges tárgyak helyett, egy mosolyt, egy forró ételt, egy kedves gesztust, egy ölelést, odafigyelést azoknak, akik egyedül vannak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő