Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Tudsz egyedül is lenni?

2014.05.20 22:19

Vannak emberek, akik félnek az egyedülléttől. Társ nélkül életképtelennek tartják magukat, s úgy érzik, nem tudnak egyedül boldogok lenni. Azt remé­lik, hogy egyedüllétük megszűnik, mihelyt egy másik emberrel élnek együtt. Két boldogtalan em­ber azonban nem lesz csupán azáltal boldog, hogy együtt él, különösen nem akkor, ha ehhez még az a félelem is társul, hogy a másikat elveszíthetem. Az igaz szeretet nem félelemre épül.

Az egyedüllét olyan feladat, melyet minden em­ber valamikor önmaga elé állít, és amely elől nem lehet megfutamodni: meg kell oldania. Ez nem azt jelenti, hogy remetévé kell válni, az egyedüllét nem fájdalmas magány vagy izoláció. Ha megtanulod, elsajátítod az egyedüllét művészetét, akkor lesz tiszta és egészséges öntudatod . Ebben a tu­datban intenzív és mély kapcsolatba kerülhetsz másokkal, végre lesz időd saját magadra, önmagad megismerésére, s igen, lehet előjönnek a félelmeid, beidegződéseid, s pont ezáltal előjött negatív érzeteidet rendezheted, dolgozhatsz rajtuk.  Az igaz szeretet, szerelem ekkor és csakis ekkor válik lehetővé.

 Az ideális társat csak akkor tudod megtalálni, ha előbb magad is ideális társsá válsz. A nagy szerel­met csak akkor találod meg, ha önmagadban is fel­fedezed. Ekkor ugyan is már nincs szükséged feltétlenül a kívül­ről jövő szeretetre, szerelemre, viszont csak így tudod lehetővé tenni, a rezonanciatörvény szerint, hogy  magadhoz vonzad a párod.

A társkapcsolat értelme abban rejlik, hogy a partner szembesít a hiányosságaiddal, megmutat­ja, hol nem vagy még egészséges. A másik féllel folytatott viták végső soron tehát önmagadhoz ve­zetnek el. Ekképpen a partner;aki mellett megma­radsz, mert szereted, ideális társ számomra. Te pedig az ő számára. Együtt haladtok az önmagatok felé vezető úton.

A boldogságot nem úgy éled meg, hogy minél több szeretetet kapj a társadtól, hanem azáltal, hogy képességeidet optimalizálva egyre több sze­retetet tudtok adni és elfogadni. Mindaddig, amíg magadat szeretni nem tudod, a lelked üres marad. A társkapcsolat célja tehát nem az, hogy szeretettelje­sen turbékoló pár legyetek, akik egymás nélkül élni sem tudnak, hanem ideális esetben az, hogy két ember egymással és egymás mellett „egészséges” legyen, akiknek már azért nincs szükségük egymás­ra, mert mindegyikőjük magába fogadta a másik minden aspektusát. 

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő