Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Társtalálás MESTERFOKON.

2014.12.26 19:44

Az Ember társas lény, s a SZERELEMBEN megélt boldogság nem kiváltság, hanem tudatos élettervezés része.

Felgyorsult világunkban rohanunk, sietünk, időnként kapkodunk, s mindent gyorsan és tökéletesen akarunk. Görcsösen és kényszeredetten kapaszkodunk, s ragadunk benne egy boldogtalan párkapcsolatban, mikor már rég lépni kellett volna. Mindennek origója MI vagyunk. Mi mozgatjuk a szálakat, és döntünk. 

S most álljunk meg egy szóra!

Te mennyire szereted, és tisztelet Önmagad? El tudod képzelni, hogy izzó és boldog szerelemben élj? Képes vagy tenni a boldogságodért? Tudsz türelemmel lenni és kivárni azt a személyt, aki majd optimálisan a párod lehet? Testben és lélekben felkészültél fogadására?

Nos, ezek azok az alapkérdések, melyek nélkül kár elindulni a társkeresés útvesztőiben.

Az első fontos állomás, maga az igény megfogalmazása – IGEN, SZERETNÉK TÁRSAT! Mert ha még nem vagy túl a múltbéli kapcsolatok feldolgozásán, ha még titkon őrzöd a kisfiókodban az emlékeket, nézegeted a fényképeket, s vágyódsz utána, remélve, hogy valahol az utcán összefutsz vele, no, akkor hol van itt helye az újnak?

Ha ezen túl jutottál, legyél egy picit egyedül. Egyedül lenni, csak átmeneti állapot, ahol a barátaiddal, a családoddal lehetsz, mikor végre van időd magaddal foglalkozni, hogy új énedet megtalálva, felkészülhess a szerelemre, a társ fogadására. Tehát ez az állapot nem rossz, sőt, inkább egy lehetőség, hogy újjászüless. Meg kell tanulnod egyedül is boldognak lenni! Nem várhatod el majd a párodtól, hogy ő tegyen boldoggá, hiszen akkor ez a kapcsolat csak elváráson alapul, s mihelyt alábbhagy az „adás”, olyan arányban előjön a vádaskodás, szemrehányás, elégedetlenség.

Eleinte talán nehéz lesz az újdonságokkal megbirkózni, kilépni a komfortzónádból, megtalálni azokat a helyeket, szokásokat, embereket, akikkel, és amiben majd jól érzed magad. De legyél türelmes és kitartó. Az idő neked dolgozik. Mindig gondolj arra, hogy bárhol összetalálkozhatsz a nagy Ő-vel, s akkor majd mit mesélsz neki? Ki is vagy valójában? Mit tudsz majd nyújtani a saját életedből?

Változz kívül és belül. Próbáld ki magad új helyzetekben. Legyél befogadó az új élményekre. Alakítsd át egy kicsit magadat (külsődet), a lakásodat. Járj el koncertekre, előadásokra, közösségekbe, baráti társaságokba, akár kezdj el tanulni valamit, sportolj rendszeresen, kirándulj, utazz. Kezdeményezz és ismerkedj emberekkel, tét nélkül, s nem azért mert párkapcsolatot szeretnél, hanem csupán az emberi értéke miatt, s mert szokod a társalgást, a másik ember közlésmódját, hangját, viselkedését és még csak véletlenül sem kezded el hasonlítani az exhez.

Készíts bakancslistát céljaidról, terveidről, s kezd el megvalósítani álmaidat. Fogalmazd meg (írd le), milyen társat szeretnél? Hogyan képzeled el magadat, magatokat a párkapcsolatban, mi fontos számodra, s mely dolgokat, viselkedési formákat vagy szokásokat tartod a legfontosabbnak (első tíz), ami meghatározó lehet a párválasztásnál. Csak egy kis tanács: fontos a külső (magasság, súly, haj (ha van), az egzisztenciális és anyagi helyzet, iskolai végzettség, lakhely, de a belső értékek sokkal fontosabbak egy hosszantartó párkapcsolatnál, mint gondolnád. 

Túl vagy az exen, boldog vagy egyedül is. Lettek új barátaid, szokásaid, hobbid, nem görcsölsz már a jövőd miatt, hiszen a mindennapjaidban örömödet leled. Könnyedén ismerkedsz bárhol és bárkivel, „tét nélkül”: közértben, konditeremben, villamoson. Van „bakancslistád” önmagadról, a párodról, az életedről – akkor itt az ideje kidugni a csápjaidat és ráfókuszálni (nem görcsölni) a társkeresésre. Regisztrálhatsz online randivonalakra is, de tudd, nem csak ez a lehetőség, hanem ez is. Vállald fel a nyilvánosság ellőtt is, hogy társra vágysz – had tudják a barátok, munkatársak, ismerősök, lehet, pont ők segítenek majd egy „véletlen” randival.  S a felvállalás az online társkeresőkre is érvényes (fénykép, regisztrációs lap kitöltése, levelezés, ismerkedési szokások, stb.) de az egy külön világ, egyéni „nyelvezettel” melyet neked is el kell sajátítanod, hogy rutinossá válj.   

Ne görcsölj, ne „akarj”, ne erőltess semmit – ismerkedj! Az ismerkedésben pont az a jó, hogy nincs időhöz kötve. Vedd elő a bakancslistádat, s ha nem egyezik, tudj nemet mondani, menj tovább, hiszen ha tudatosan megtervezted mire és kire vágysz, idővel ott lesz, csak türelmesen várd ki. Bízz magadban, s éld az életed. A társad valahol létezik – ő is elindult feléd!

Tudod milyen szép életed lesz? Mosolyogsz majd, ha utólag visszanézed életed filmkockáit, mekkora utat jártál be, s büszkén veregetheted meg a vállad, hiszen megdolgoztál a boldogságodért!

Sok sikert az új életedhez!

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő