Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Szex - miért nem olyan jó a párommal, mint régen?

2015.02.24 16:51

Telnek a napok, hetek, akár hónapok, és szinte észre sem veszik sokan, hogy elmarad a puszi, a simogatás, az ölelés, a csók, s vele együtt a szex is. A párokban, még ha nem is beszélnek róla, de előjön a frusztráltság, az elégedetlenség. Az okok között sok minden lehetséges.


Ez az állapot, egy folyamat eredménye, nem egyik napról a másikra jutnak el a párok a problémához. Persze most az lenne a legegyszerűbb kérdés: Miért nem beszélik meg egymással, elégedetlenek, s miért nem tesznek érte?

Azért ez nem ilyen egyszerű.

Bizonyos kulturális és vallási hovatartozást félretéve a szex nem csupán örömszerzés és/vagy gyermeknemzésre való, hanem a párok egymás iránt érzett szeretetét, vonzalmát fejezi ki. Ez is egyfajta kommunikációs eszköz. Az „üzenetével” kifejezik, hogy mennyire szeretik, elfogadják, és figyelnek egymásra. Ha valamiért harag üti fel a fejét, akkor nyilvánvaló, hogy mindezeket nagyon nehéz lekommunikálni testbeszédükkel is. Az intimitásban nem lehet harag. Büntetni meg főleg nem lehet!

Kommunikáció hiányában nagyon sok esetben a párok egyáltalán nincsenek tudatában azzal, hogy mit is szeretne a másik, mire van szüksége, mi az, amit nem tud és nem is akar befogadni, bántó vagy sértő számára. Kapcsolatuk első pillanatától fontos az őszinteség, a bizalom, a tisztelet, és az, hogy kellő önértékeléssel rendelkezzenek.

A párokkal folytatott beszélgetések során, számtalanszor mesélnek különböző zavaró tényezőkről. A durcáskodás, a hallgatás mind ellenség ilyenkor. Lehet, hogy csak valami apró pici dolgon robban ki egy veszekedés, s akik ilyenkor ne ülnek le megbeszélni a problémát, ott egyre csak gyűlnek a gondok, míg már teljesen idejét vesztett az ügy, de a harag érzete megmaradt, s ez árnyékolja be jövőjüket is. A „hajtsd le a WC deszkát” és „miért nincs vasalt ingem” mögött mindig van valami régi blokk, amit fel kell deríteni. A veszekedés semmi nem old meg, csak még tovább szítja a tüzet.

Ha a harag és düh érzelmi részét nem lehet szőnyeg alá söpörni, hiszen ez a negatív energia választja szét egymástól a párokat. S amint sikerült a végére járni, úgy kerülnek újból egymáshoz közel. Nem csak lelkileg, de testileg is. A test és lélek párkapcsolaton belül nem választható el egymástól.

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő