Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Párválasztás...na de miért Őt?

2014.08.17 10:07

Örök téma a párválasztás...s hogy ki miért vonzódik a másikban? Hogy valakinek bejön, valakinek nem? Igaz hogy az ellenétetk vonzzák egymást?  Sokszor hallottuk már ezt a mondást, és talán sokan hisznek is benne. Könnyen elő is fordulhat, hogy látszólag két teljesen különböző ember jól tud együttműködni egy párkapcsolatban. A hosszú távú kapcsolatok esetében a kutatók szerint az ellentétek vonzása nem igaz, sőt! 


A házaspárok többsége egy sor tulajdonságot nézve hasonlít egymásra. Ilyen például a fizikai vonzerő, az intelligencia, és olyan személyiségjegyek, mint például az introvertáltság-extrovertáltság. Egy érdekes vizsgálatban a résztvevőknek arcképeket kellett párosítania. Az eredmény az lett, hogy nagy valószínűséggel megtalálták az összetartozó párokat, tehát a házaspárok külső vonásaikban jobban hasonlítanak egymásra, mint a véletlenszerűen párosított személyek. 

Képesek vagyunk felismerni az önmagunkhoz hasonló megjelenésű és viselkedésű embereket, és a párválasztáskor ezt a hasonlóságot előnyben részesítjük. Sőt, azoknál a pároknál, akiknek közös gyereke is van, genetikailag is nagyobb hasonlóságot találtak a kutatók. A gyerekek génjei a pár hasonló génkészlete miatt így tehát nem csak 50%-ban lesznek azonosak a szülő génjeivel, hanem annyival nagyobb arányban, amennyivel a két szülő génkészlete egyezik. 

Ha a nemi különbségeket nézzük, férfiak és nők párválasztási mechanizmusai eltérnek egymástól. Egyáltalán nem mindegy, hogy hosszú vagy rövidtávú kapcsolatot keresnek a partnerek. Például a férfiak megelégszenek az alkalmi partnerük esetében az alacsonyabb intelligenciával, ha viszont hosszú távú kapcsolatban gondolkoznak, ugyanannyira értékelik a magas intelligenciát, mint a nők. Hosszú távú kapcsolatok esetében mindkét nemre igaz, hogy jobban figyelnek a másik olyan tulajdonságaira, mint a kedvesség, megértés vagy a humorérzék.

A nők számára fontos a párjuk gondoskodó képessége, amit az udvarlás során a férfiaknak lehetősége van bizonyítani, mivel ennek később a gyereknevelésnél van jelentősége. A férfiak esetében hosszútávon fontos a partnerük hűsége, rövidtávon ez nem szempont. Mindkét nem esetében igaz, hogy minél vonzóbbak a másik nem számára, annál inkább megválogatják a partnereiket. 

Visszatérve a képpárosítós vizsgálatra: azt találták, hogy nemcsak az igaz, hogy a pár tagjai hasonlítanak egymásra, de a feleség jobban hasonlít a férj anyjára, mint a véletlenszerűen kiválasztott más nőkre. Mindkét nemre vonatkozóan azt mondják a kutatók, hogy az ellenkező nemű szülőhöz hasonló párt választunk. Ez a vizsgálat a külső jegyekre vonatkozó hasonlóságot mutatta ki, de a szüleink az általunk preferált belső tulajdonságok tekintetében is mintát nyújtanak számunkra.