Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Párválasztás és ami velejár.

2016.12.09 15:56

Belegondoltál már abba, mennyi minden határozza meg, hogy mi alapján is választottad a párod? Bizonyos kutatások temérdek oldalról közelítik meg, milyen alattomosan is választunk tudatosan, még ha ezt nem is hisszük. Több cikkemben nem véletlenül vettem sorba, hogy igen, a szaglásunk első osztályú iránymutató, hogy a családi hozott csomag pro/kontra ismérvei nagymértékben döntőek, hogy bizonyos korosztály más és más szempontok alapján dönt, például szeretnénk e utódokat, vagy sem. Akarunk e összeköltözni. Milyen mértékben befolyásolhat bennünket a korkülönbség; az egzisztenciális helyzetünk; a múltunkban történt események; a megéletlen álmaink - melyeket kivetítünk a társunkra; a társ, mint tükör fogalma, mely felnagyítja a bennünk lévő hiányosságainkat; hagyjuk e érvényesülni a családunk kívánalmait - vagyis kinek is akarunk megfelelni; mennyire rendeljük alá magunkat a társunkkal szemben; stb.

Szomorúan tapasztalom, hogy a válások tekintetében első helyen szerepelünk, s még mindig nem jutottunk el odáig, hogy preventív jelleggel, a fiatal korosztályt végre megtanítsuk Férfinak és Nőnek, Apának és Anyának, Társnak lenni, hogy ne csak a szexualitásról papoljunk, mert lélek nélkül semmit sem ér a testiség - pusztán csak kielégülést. Hogy az emberek zöme, még mindig nem gondolkodik tudatosan, nem hogy ily módon társat is válasszon. Nem véletlen mondjuk sokszor, milyen jó lenne, a mai fejünkkel huszonévesnek lenni. Hibáztunk...de mennyit... S mennyi ember, még felnőtt fejjel sem okul, vagy gondolkodik másképp, vagy fejleszti magát önismeret terén, s hagyja, hogy az élet egyik napról a másikra csak úgy legyen, egy szemernyi célmegfogalmazás nélkül. Csodálkozunk, ha idővel kiborul a bili? Vagy szembesülünk a boldogtalanságunkkal? Vagy rájövünk, mennyire mellétrafáltunk egy párválasztásban, s az a "hajó", ami elment, visszahozhatatlan? 

Ok...okozat. Választunk (ki hogyan és mennyire tudatosan ) aminek később következménye lesz. Ha jól választunk, azt, aki hozzánk való, aki valóban a másik felünk, akkkor lesz boldogság, még ha időnként problémákat is kell megoldani - ez vele jár. S választhatunk rosszul, vagy csak hagyjuk hogy bennünket válasszanak - akkor a későbbiekben szembesülünk a fájdalmakkal, boldogtalansággal, a megéletlenséggel, a hiánnyal. S ki a hibás ezért? Még csak véletlenül sem a másik, hanem mi..... A felelősség, a döntés, az utolsó szó...mindig nálunk van... Mennyire hagyjuk magunkat eltéríteni, befolyásolni. Ez akkor lehetséges, ha nincs tudatosság a párválasztásban.

Ugye már érted - miért fontos a tudatos párválasztás? 

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő