Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Párkapcsolati probléma - potenciazavar

2014.11.05 14:25

Potenciazavar miatt kevés férfi fordul szakemberhez, sőt, kevesen hozzák szóba problémájukat még partnerük előtt is. Hiába a sok reklám, nehezen hallgatunk a szakemberekre, pedig a szexuális élet nagyon erősen meghatározza párkapcsolatunkat és ezzel együtt életminőségünket.



Partnerünk szerepe

Sok férfi veszélyezteti erejét és teljesítőképességét életstílusával, anélkül, hogy ezzel tisztában lenne. A merevedési zavaroknak – akár szervi, akár lelki eredetűek, egyik legközvetlenebbül társuló mellékhatása az, hogy a beteg önbizalma a saját teljesítőképességében, férfiasságában megrendül. A pozitív hozzáállás, a segíteni vágyás és a türelem a fizikai gyógyuláshoz vezető út egyik alappillére. Sajnos azonban sokszor a női partner elzárkózik a probléma beismerésétől. A merevedés nem az ő „feladata”, oldja meg a férfi a kialakult helyzetet. Ezzel a beteg magára marad a problémájával, ami által erősödik benne a lelki folyamat, mely végül az önbecsülés csökkenéséhez, az élet más területére is kiható önértékelési zavar kiteljesedéséhez vezet.

Vajon a párom is tudja, hogy merevedési problémám van?

Ne higgyük, hogy eltitkolhatunk előtte bármit is, előtte, akivel a legmeghittebb kapcsolatban vagyunk. Az is valószínű, hogy a témáról benne is kavarognak a gondolatok: jellemzően a félelem attól, hogy esetleg benne van a hiba, hogy talán már nem olyan kívánatos a számunkra.

„Kihűlt a szerelmünk, ennyi volt?”
Az egyik legáltalánosabb tévhit azt gondolni, hogy a jelenség oka az érzelmek kihűlése, pedig az esetek legnagyobb részében szó sincs erről. Természetesen, ha a funkciózavar szervi oka nem azonosítható, szükség lehet a párkapcsolat „megvizsgálására” is. Ha a pár harmonikus viszonyban él, csak a szex nem az igazi, akkor szexuálterápiára, ha pedig a kapcsolatuk gondokkal teli és a szex sosem volt jó, kapcsolatterápiára is szükségük van.

Nem szabad megtudnia senkinek sem, majd megoldom valahogy!”
A betegségtudat elfojtása és titokban tartása tovább növeli a szorongást, mivel már nemcsak a betegségre, de még a titoktartásra is figyelni kell. És gyakran nem tudjuk egyedül megoldania problémát, ezért ha kizárunk mindenkit, nem lesz, aki segítsen nekünk.

„Hogyan tovább? Ha rosszabb lesz, nem fogom tudni kielégíteni a partnerem?”
Előzze meg, hogy rosszabbodjon a helyzet. De addig is, amíg szükség szerint az őszinte beszélgetés, az orvosi kezelés vagy a szexuálterápia meghozza a kívánt eredményt, érdemes végiggondolni, hogy a gyengéd örömszerzésnek a nemi aktuson kívül számtalan módja van. Találják meg együtt, a társával az önöknek legmegfelelőbbet!

A felmerülő kérdések, ha tisztázatlanok maradnak, további veszélyeket hordoznak magukban. Hiszen akinek a fejében a fentiekhez hasonló gondolatok kavarognak, egyre jobban tart majd a szerelmi együttléttől, és ezzel a kudarc– szorongás–kudarc ördögi körébe lép. A merevedési nehézségek tartóssá válása pedig elkerülhetetlenül a párkapcsolat rovására megy.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

Forrás: F.Miklós