Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Örömteli szex - beszéljünk róla!

2015.01.11 19:38

Úton-útfélen téma a szex. Akárhová is mész, bármilyen internetes, vagy írott sajtót olvasol, téma, és mégis nagyon sok ember boldogtalan, párkapcsolaton belül, nem beszélve a szexuális életéről, ami csapnivaló, élvezetnek pláne nem nevezhető.Mi a baj? Azt hisszük, hogy mindent tudunk róla, hiszen a szexuális forradalom óta, nyitott a téma. Nincsenek tabuk.

Tényleg ezt hiszed?????

Sok párkapcsolatban a konfliktushoz vezető út, hogy nem ismerjük társunk szexuális igényeit, vágyait, nem beszélünk róla, de nem is kérdezünk, vagy épp félreértjük egymást.

Talán nem meglepő, hogy másképp gondolkodik és beszél róla egy Férfi és egy Nő. A Férfiak, alapvető viselkedésükből kifolyólag, szinte csak maguknak teszik fel a kérdést: „Talán velem van a baj, hogy ennyiszer kívánok a szerelmeskedést?” „Ez már szex függőség lenne?” „ Én olyan hamar izgalmi állapotba kerülök, a páromat miért nem? Miért nem tudom kellően felizgatni?”

S a nők? „Lehet, frigid vagyok?” „Egyáltalán jó vagyok a páromnak?” „Én miért nem kívánom annyira a szexet?” A biztonságérzet, a kommunikáció, a gyengédség hiányában a női libidó nem működik. Ebből is látszik a különbözőség egyik része, mert a Férfiak e nélkül is ösztönösen képesek élvezni a szexet.

Bizonyos kutatások szerint, a szexuális együttlétek intenzitása az évek múlásával valóban csökken, de mégsem törvényszerű vágyölő hatása. Sok párkapcsolatban igen jól működik a mindkét fél számára kielégítő szexuális élet, s ez persze nem jelenti azt, hogy gyakorisága nem változhat. Több párkapcsolatban sajnos állandó a feszültség, és sérelmek színtere is a testi kapcsolat.

Hiba az eltérő kommunikációban.

Ha frusztráció van egy kapcsolatban, nem merünk beszélni vágyainkról, tehát sem megélni, sem „kérni” nem tudunk – vajmi kevésbé nevezhető ideális partneri kapcsolatnak. S ahol nincs boldog, és kielégített együttlét, s nincsenek már testi kapcsolatok sem, ott lassan már párkapcsolatról sem beszélhetünk. Ezzel az erővel a szomszéddal, vagy a legjobb barátunkkal is élhetünk. A konfliktusok nagy része megoldódna, ha a párok tisztában lennének egymás igényeivel, vágyaival, a férfiak beszélnék a nők „nyelvét”, s fordítva is, a nők a férfiakét.
A két nem szexszel kapcsolatos eltérő nyelvhasználatával szótárakat lehetne megtölteni. Ha nem beszélünk egy nyelvet törvényszerű, hogy csalódunk egymásban.

Tudomásul kellene vennünk biológiai különbözőségünket, hiszen a Férfi és Nő másra van teremtve, másképp működik a teste, a lelke. A libidóért felelős hormonok szintje a férfiakban állandó, míg a nőknél ciklikus ingadozást mutat. A férfiak gyakrabban gondolnak a szexre, és nemi vágyuk kevésbé függ a kapcsolat aktuális állapotától, vagy aktuális érzelmeiktől, s tettre készségük is többször jelentkezik, normális esetben.
Egy nő először beszélgetni, kapcsolódni szeretne, és gyengédségre vágyik, a férfinek pedig maga szex a gyengédség és a kapcsolódás.
A férfi hamarabb kerül izgalmi állapotba, számára sokszor elég a látvány, a nők vágyának felkeltése viszont sokkal összetettebb, nehezebben körülírható. Egy nőt ritkán izgat fel egy erotikus fotó, vagy egy férfi meztelen teste, neki fontosabb, hogy a párja hogyan viszonyul hozzá érzelmileg. Kielégítőnek érzi-e a kommunikációt, a szeretet kimutatását társa részéről. Talán ezt fejezi ki homályos értelmű „romantika” szó, melynek hallatán a férfiak képesek a falra mászni. A legkisebb stressz is kizökkenti a vágyakozó hangulatból. Ha stresszes a munkahelye, ricsajoznak a gyerekek a szomszédszobában, hogy nőnket minden zökkenő nélkül ágyba vihetjük.

A férfiaknak a szex sokszor egyenesen feszültség levezetést jelent, így nehezen tolerálják az elutasítást. „A női vágy nem a két láb, hanem a két fül között keletkezik.” Ha nem beszélik meg a feszültségeket, a nemi élet könnyen görcsössé válhat, mindkét fél úgy érzi, teljesítenie kell. Beszéljenek egymással, arról, mi esne jól! A nők ne szégyelljék, hogy inkább vágynak a gyengéd simogatásra cirógatásra, a férfiak pedig beszéljenek arról, hogy az erősebb, direktebb ingerlést szeretik, és élvezik párjuk látványát szex közben!

Hogyan őrizzük meg a szenvedélyt és az örömteli szexuális életet párkapcsolatunkban?

Ápoljuk az érzelmi kapcsolatunkat! Mutassuk ki minél többször, minél többféle módon szeretetünket! Beszélgessünk a szexszel kapcsolatos igényeinkről, vágyainkról! Tartsuk észben, hogy máshogy működünk! Libidónk eltérő erősségű, más dolgok hoznak izgalomba, és nem ugyanolyan úton jutunk el a kielégülésig! Ne vegyük személyünk elutasításának, ha a párunk épen nem vágyik a szeretkezésre! Engedjünk időnként társunknak, akkor is, ha épen nincs hozzá kedvünk! A szeretet egyik jele, ha elsősorban a másik boldogságát, jóllétét tartjuk szem előtt! Legyünk kreatívak, kísérletezőek! Ez a szenvedély ébren tartásának egyik leghatékonyabb módja! Ne felejtsük azonban, hogy mindez biztonságos, pozitív érzelmi légkör nélkül nem fog működni!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő