Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Önbizalom nélkül nincs boldog élet, sem örömteli párkapcsolat

2015.01.18 21:44
 
Miért nem mertem ezt eddig kimondani?
Ha lenne elég önbizalmam, már rég megszólítottam volna az edzőteremben lévő lányt....
Ha lett volna elég bátorságom, talán már rég elmondtam volna, mit is szerettem volna az ágyban, a kapcsolatomban, a randikon, stb.
S mi itt a közös?
NINCS ÖNBIZALOM!
 
Bármilyen életterületről is beszélünk, fontos, hogy optimális önbizalommal rendelkezzünk - de ne essünk át az ego határán - s ezzel együtt eltűnik a "mi lett volna ha"  mondatok és vágyak sokasága.
Nem kell elkeseredni, ha valaki még csak most eszmélt rá arra, milyen baklövéseket követett el, vagy épp semmit nem tett életének helyreállításáért, de legfőképp önmaga értékének emeléséért. Már az első lépést megtetted azzal, hogy ráeszméltél, ez így nem jó, mást és jobbat szeretnél magadnak, s ezért képes vagy tenni. Jön a következő, hogy megkeressük  és előcsalogassuk belőled azokat az értékeket, melyek jó mélyre elbújtak, s csak arra várnak, hogy kitörjenek mint a vulkán. Olyan nincs, hogy nincs érték, csak mondjuk nem hiszel magadban, mások (család,barátok,ex,munkahely) elnyomták benned.
E képesség fejleszthető. Türelem, idő, elfogadás, hit szükséges hozzá.
 
Az önbizalomhoz 4 fontos alappillérre van szükség:
 
- Helyes kommunikáció
Sok esetben néha csak azon múlik a siker, hogy egyáltalán kommunikálunk-e, és hogy hogyan. Megérti-e a másik, mit üzenek a kommunikációmmal, értőn figyel-e rám, mert ellenkező esetben csak "elkommunikáltok" egymás feje fölött. A sikeres kommunikációt bárhol tudod érvényesíteni, nem csak a párkapcsolatban fontos, s helyes alkalmazásával elkerülheted azokat a csapdákat, melyek tévútra visznek téged, s azt, akivel beszélsz.
 
- Mostban lenni
Megfigyelted, hányszor esnek sokan (te is) abba a csapdába, hogy a régi, múltbéli témákon agyalsz még? Benne ragadsz a problémákba, az emlékekbe, "a már úgy sem lehet változtatni" tényekben, vagy csak állandóan álmodozol, vágyakat kergetsz, csak a jövő elérhetetlensége jár a fejedben.
Heló! Itt vagy? Persze, hogy nem......
Bárminemű vágyaidat, csak akkor tudod megvalósítani, ha képes vagy a most-ban létezni, figyelni, élni, az erődet arra összpontosítani, amit épp csinálsz, s nem szétforgácsolni a gondolataidat minden más zavaró tényezőn. 
 
- Mit mondanak mások?
Ha akarod, ha nem, mindig lesznek nagy okosok, akik majd megmondják, neked, hogyan kellene élned, dolgoznod, létezned. A család, a barátok, a munkahelyi kollégáid néha jobban tudják Te mit akarsz. Valóban? Ha képes vagy helyén kezelni mások véleményét, ha képes vagy a véleményt nem kritikaként elfogadni, ha tudsz "meghallgatni" másokat és azt odahelyezni, ahová való, megszerezted magadnak az önállóságot.
 
- Önelfogadás
No igen, néha hibázunk. S ki nem. El tudod fogadni e tényt? Nem az a gond, ha hibázol, hanem az, hogy ezáltal megöli benned a továbblépés kedvét, az újabb ötletek gyártását, az álmodozás vágyát, a kreativitásodat, tehát feladod azt, ami Te lennél. Az önbizalommal rendelkező ember is hibázik, de tudja, hogy ebből tanulva továbblép, teszi a dolgát. Tehát nem vádaskodik, békében van önmagával, senkit sem - magát sem hibáztatja - megy tovább. 
 
Boldog párkapcsolat egyik legfontosabb alappillére, hogy békében legyél önmagaddal, elfogadd azt aki vagy, szeresd és tiszteld önmagad, tudd határaidat, tisztában legyél határaiddal és képességeiddel...s ha ezek "helyén" vannak, ugyan így teszel majd a pároddal is.
 
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő