Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Mitől működik jól egy párkapcsolat?

2014.07.28 18:00


Belegondoltál már abba, mennyi energiád megy el feleslegesen, amikor tönkre teszed a párkapcsolatodat? Mi lenne, ha a negatív szemléleted és az elpocsékolt időd helyett, inkább arra törekednél, hogyan lehet nem elszúrni és inkább helyrehozni....persze, ha még nincs késő! A párkapcsolat szétszakadásakor gyakran hiába tesszük már fel a „Hogyan történt" kérdést, sokszor még utólag sem látjuk világosan, mit szúrhattunk el annyira, hogy zátonyra futottak a dolgaink. Pedig valójában kemény, alapos munkára van szükség ahhoz, hogy tönkretegyük a kapcsolatunkat.

1. Az első, és legfontosabb: töltsük az időnket a veszekedés helyett azzal, hogy minél részletesebb szeretet-térképet rajzolunk a másikról! Minél többet tudunk valakiről, minél jobban ismerjük, annál kisebb erőfeszítést és áldozatot kíván megérteni őt egy konfliktushelyzetben, elfogadni az érzéseit és az igényeit.

2. Ha egy kicsit megnyugszunk, mi magunk dönthetünk arról, hogy mire figyelünk. Koncentrálhatunk arra, és írhatunk fejben listát arról, mi mindent csinál rosszul a másik, de listázhatjuk azt is, mit csinál jól, mit szeretünk benne, miért tudunk felnézni rá. Lehet, hogy eddig a veszekedésekkel sokat elpazaroltunk a szeretetből és melegségből. Lehet, hogy már majdnem teljesen elfogyott, úgyhogy kezdjen újra gyűjtögetni!

3. A hétköznapi élet stresszes, fárasztó. A rengeteg megoldandó kisebb-nagyobb probléma, a gyerek betegsége, a lakáskölcsön, a felázott parketta mind-mind csak elterelik a figyelmünket egymásról. Mindig lesz valami sürgősebb, mint csak úgy leülni és egy kicsit beszélgetni. Külön figyelnünk kell arra, hogy egymás felé forduljunk, hogy ott legyünk testben és lélekben, ha a másiknak ránk van szüksége. Az egymás felé fordulás a melegség, elfogadás és a gyengédség alapja, és érzelmi tartalékot képezhetünk vele arra az esetre, ha netán egy komolyabb krízissel kell szembenéznünk.

4. A házasság, a párkapcsolat nem egy meccs, nem kell minden nap, minden helyzetben győzni. Ha szeretsz​ versengeni és győzni, tanulj meg teniszezni, fuss vagy legyél a legjobb a munkádban​! De otthon tanuld meg ​meghallgatni és meghallani a partnered véleményét, tanulj meg igazat adni, hatalmat megosztani és közös döntéseket hozni!

5. Tanuld​meg elfogadni, hogy mindannyian különbözőek vagyunk, más múlttal, más emlékekkel, más értékekkel érkezünk egy kapcsolatba! És ez jól is van így. Nem is kell egyformának lennünk a boldogsághoz. Vannak megoldhatatlan problémák, lehetnek olyan különbségeink, amelyek megváltoztatása eleve kudarcra van ítélve. Kár megoldhatatlan ügyekre pazarolni az időt. Lehet, hogy az a konfliktus, amin épp most őrlődnek, egyszerűen abból adódik, hogy ön nő, ő meg férfi. Vagy fordítva.

6. Ami viszont megoldható, azt oldjuk meg minél hamarabb! A sikerhez néhány egyszerű dologra kell figyelni: először is indítsunk szelíden, saját érzéseinkről, és ne a másikról beszéljünk, fogalmazzunk világosan! Vitatkozni szabad, sőt, kell is, de igyekezzünk megőrizni a nyugalmunkat és nyugtassuk meg a másikat is, ha szükséges! Legyünk egy kicsit kompromisszumkészek és elnézőek a másikkal szemben!

7. Tudod​ mire vágyik a partnered​, mik az álmai, mit vár az élettől? Pedig ezt nagyon fontos tudni. A legtöbb kapcsolat ott akad el, hogy a partnerünk úgy érzi, nem vesszük figyelembe az igényeit, nem tudjuk vagy nem is akarjuk teljesíteni a vágyait. Pedig lehet, hogy tudnánk vagy akarnánk – ha ismernénk ezeket egyáltalán.

​Már épp elég időt töltöttél​ egy rosszul működő kapcsolatban?​ Talán most​ érzed​ úgy, hogy a gödör alján vagytok?​ Akkor a fenti cikk olvasatát érthetetlennek, reménytelennek látod. ​Pedig hidd el, mint megannyi mást is, tanulni és gyakorolni kell, s a párkapcsolatban is számtalan buktatókkal kell szembesülnünk időnként. Nem az a baj, hogy hibázol. A baj akkor van, ha nem teszel ellene, és hagyod, hogy tovább romoljon a kettőtök helyzete, mert nem lépsz ellene időben. Sok kis lépést megtehetsz a párodért​, a kapcsolatért, de ha végképp nem tudod​, hogyan​ kezdj hozzá, akkor várom jelentkezésedet​. Mármarosi Melinda