Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Mit kezdjünk a féltékenységgel?

2014.08.17 10:24

Valljuk be őszintén....ha szeretünk valakit...olykor előbújik belőlünk a féltékenység ördőge...mert hisz egyre jobban ragaszkodunk a párunk, s ami jó, ami fontos lett, ki a fene akarná elveszíteni? Csak az nem mindegy, milyen mélységben vagyunk azok, s átfordul-e beteges féltékenységgé, mely által már el is veszíthetjük a szerelmünket. 

Ha szexualitásról gondolkodunk, akkor csak karnyújtásnyira van tőlünk az a kérdés, amely elválaszthatatlanul hozzáragadt a szexhez, és amely nagyon sok pár életét megkeseríti: a féltékenység. Ahogyan a szexualitásról, úgy a féltékenységről is rengeteg nézet, vélemény és elképzelés létezik. Már a fogalom meghatározásánál is különböző vélemények kapnak hangot:

A féltékenység a bizalmatlanság jele, amely megterheli a párkapcsolatot.
A féltékenység a szeretet jele, amely védi a párkapcsolatot a külső betolakodókkal szemben.
A féltékenységnek több fajtája is van:

Beteges féltékenység

Beteges féltékenységről beszélünk abban az esetben, amikor a pár egyik tagja indokolatlanul gyakran és hevesen reagál olyan eseményekre, amelyekben más semmi feltűnőt nem lát. Gyakori kísérőjelensége az erőszakkal való fenyegetés, amely a hűtlennek vélt partnerre, vagy az elképzelt riválisra irányul. A legtöbb esetben ez a fajta féltékenység nem párkapcsolati probléma, hanem a féltékeny fél személyiségzavarára vezethető vissza. Ilyen helyzetben mindenképp érdemes külső segítséget igénybe venni pszichoterápiai, vagy pszichiátriai kezelés formájában

"Normális" féltékenység

Vannak más helyzetek is, amelyekben a pár egyik tagja féltékenyen viszonyul a másikhoz. Ezekben a helyzetekben a féltékenységnek van kisebb vagy nagyobb valóságalapja, ezért a párkapcsolat védelme érdekében érdemes komolyan foglalkozni azokkal a kérdésekkel, amelyek a féltékenységet kiváltották. Ilyen esetről beszélhetünk például akkor, ha a pár egyik tagja hűtlen volt, de a pár meg akarja menteni a kapcsolatát. Egy ilyen helyzetben lévő pár számára nélkülözhetetlen a bizalom újbóli felépítése, és ebben akadály lehet minden olyan viselkedési forma, amely a megcsalt félben féltékenységet vált ki. Hasonló helyzet állhat fenn azoknál a pároknál, amelyekben az egyik fél olyan szabadságot követel magának, amelyet a másik nem tud tolerálni. Mivel a hűtlenség nem egy idegen partner ágyában kezdődik, ezért jó, ha minden pár megfogalmazza a maga számára, hogy mit ért hűség alatt, és mely magatartásformáknál veszíti el a biztonságérzetét.