Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Mire figyelj - ha boldog párkapcsolatot szeretnél!

2014.10.29 11:21

Sorra olvasom a különböző könnyű műfajú magazinokat, melyek sokszor csak általánosságokban írnak párkapcsolat témában, hogy hogyan legyen társad, vagy ha már van, hogyan teheted még gazdagabbá és színesebbé. Mivel egyre több a válások  száma, ezért párkapcsolatról beszélni – MUSZÁJ!

De mire is figyeljünk, ha boldog párkapcsolatot szeretnénk?

Miért nem tanítják meg az embereket, hogyan lehet megteremteni a saját boldogságukat, hogyan kell párkapcsolatban élni. Miért nem foglalkoznak az iskolai rendszeren belül, a sok felesleges tanulmányok mellett, az életben való boldog élet megteremtésével, benne a párkapcsolat, szexualitás, a helyes önértékelés, önelfogadás, pozitív szemlélet, egészséges élet témaköreivel?

A statisztikák ugye arra is rámutatnak, hogy a válás során hány gyermek él tovább más apukával és anyukával, némelyik ember a sokadik kapcsolatába ráncigálja bele gyermekét - mit sem gondolva, mit is érezhet benne gyermeke. Szülőnek igen - joga van új életet kezdeni, főleg ha egy már javíthatatlan rossz kapcsolat után van. De a gyerek, ha akarja, ha nem, részese minden egyes történésnek, ami ezek után következik. 

Melyek azok az ordító hibák, amiket érdemes rendezni a fejünkben, ha boldog párkapcsolatot szeretnénk:

1. Sokan azt hiszik, hogy ha már van kapcsolatom, akkor hátra is dőlhetünk, megszereztük, összeköltözés, házasság van, akkor itt a Kánaán. A párkapcsolat az a finom és törékeny „virág”, melyet naponta ápolni és öntözni kell, mert különben unalmassá, szürkévé, és boldogtalanná válik. A hétköznapok nehézsége ellenére is – figyelmet kell rá fordítani, mert a kicsi gondokból egyszer csak nagy lesz, melyeket már nem lehet helyrehozni.

2.Ne várd el, hogy majd a párod mindent megold. A kapcsolatban ne veszítsd el a saját egyéniségedet, és ne add fel az álmidat. Két különböző ember van egymással kapcsolatban, nem egyek vagytok. Mint két halmaz, mely nem eggyé válik, hanem lesz egy közös halmaz is.

3.Nem a párod fog téged boldoggá tenni. Először neked kell egész emberré válnod, csak akkor tudsz örömet adni másoknak. Ha már eleve elváráson alapszik egy kapcsolat, ott bizony hamar kibillen a boldogság érzése, mert a folyamatos elvárástól a párod is egy idő után menekülni fog. A hiányzó űrt az életedben magadnak kell. A másik csak hozzá tehet, de nem az ő feladata.

4.A párkapcsolat nem egyszerű történet. Eddig azt hitted? Akkor láss tisztán. Egyik napunk sem olyan, mint a másik. Teljesen természetes, hogy néha adódnak problémák, rossz napok, gondok, s igen, néha nem mennek úgy a dolgok, ahogy szeretnéd. Ha ezeken felül tudtok kerekedni, tudtok együtt kommunikálni, tenni érte – akkor nem lesz baj. De ha a fejeteket a homokba dugjátok, s hinni, hogy majd egyszer csak megoldódik magától – hát, elkeserítelek – ez nem fog menni.

5.Minél több mindent titkolsz el a párod elől, annál jobban távolodtól el egymástól. A titkok azok a falak, melyek elválasztanak a valós énetektől, s ha ezek egyszer kiderülnek, óriási gátat emel közétek. Gondolkozz el, megéri ez, mint hogy inkább beszélgessetek, és felvállald, mi nyomja a lelked? S amit titkolni akarsz – miét nem mered kimondani, megtenni, kérni? Ami mögötte van, mint érzés – nagyon fontos része létezésednek.

6.Az őszinteség, hit, tisztelet, bizalom – a hosszú távú kapcsolatok legfontosabb ismérvei.  Ha már csak egy picit is inog a talaj, s valamelyik fél kételkedik a másikban, érdemes elgondolkozni, miért jött létre ez az érzés. Mit érdemes tenni? Leülni, megbeszélni, megosztani a gondolataimat. Minél több idő telik el ebben a rossz érzésben – annál nehezebb lesz helyrehozni a jó és normális állapotot, melynek hiányában egyszer csak végleg megrendül a boldog kapcsolat érzése.  Sokszor mondom, hogy hinni a templomban kell, s nem a másik fejével gondolkodni. Mert ha azt hiszem, hogy, bla..bla..bla..na azt nem biztos, hogy a másik is így gondolja.

7.A párkapcsolat, azért „kapcsolat” mert benne közösen töltünk el időt. Nem mindig kell sülve-főve együtt lenni,k s nem mindenki ugyan az a helyzete, sem az ideje, sem az élete, tehát ebben főleg nincs általánosítás.DE!Ha nincs közös élmény, nincs minőségi idő egymással, akkor előbb-utóbb kihűl a szerelem. S erre nem lehet kifogás az anyós, a gyerek, a munka, meg a többi egyébként létező dolog. Közösen kell kialakítani az erre alkalmas időt. S tudod – amit egyszer elmulasztottál, az vissza már nem jön.

Remélem, hasznotokra válnak tanácsaim.Kívánok mindenkinek boldog életet és izzó szerelmet!

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő