Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Milyen tükröt tart nekünk a másik ember?

2016.05.13 11:14

Szeretjük a tükörképünket? Önmagunkat? S a másik ember által mutatott világot? Mit látunk és érzékelünk általa? Milyen hiányosságainkra mutat rá?

Sokan jó nagy bajban vannak azzal a fránya tükörrel…

S teljesen mindegy, hogy önmagukat látják e meg benne, vagy a környezetükben lévő emberek mutatnak rá azokra a néha tudattalanul is meglapuló hiányosságokra, amivel persze senki sem szeretne szembesülni. No de fordítsuk át hasznunkra.

Ha egyszer…na jó, többször ütközünk bele a negatív érzésbe…mit teszek, hogy ez a látásmód megváltozzon?

Hibáztatom a másikat? Elkezdem fricskázni a sikereit? Kibeszélem? Gúnyos, ledegradáló kijelentésekkel ócsárlom a többiek előtt? Hát – ez is egy megoldás, amivel semmire sem megyünk, mert hisz ettől még pont jobban erősítjük a már eleve problémás részünket….

Átvitt értelemben az „ember, mint tükör” igenis, jó hogy megmutatja, mi rejtőzik el, tudattalanul bennünk. Csak legyél őszinte magadhoz, s ne próbáld meg az egóddal elkendőzni a problémáidat, inkább elővenni a tudatos énedet, s kőkeményen dolgozni a hiányosságaidon. Ja..lehet, hogy nehéz lesz…de a leckét ezért kapjuk.

Párkapcsolatainkban még jobban felerősödik a tükör téma, s a „társ, mint tükör” nem kis feladat elé állít.

Például:

Ha a társad sikeres, s Te nem éled meg, de szeretnéd, haragszol rá, hogy ő az? Irigykedsz?

Ha a társad, képes az idejét jól beosztani, sportol, él a szenvedélyének, stb. de te nem, is kivált belőled egy negatív érzetet…ez nem az ő baja…a tiéd, pont azért kaptad, hogy tanulj tőle.

Ha a társadnak vannak barátai, jól érzi magát velük, van közösen eltöltött idejük, te meg otthon gubbasztasz…és ezért őt bántod, miért megy el velük megint, akkor ideje elgondolkodni, neked miért nincsenek barátaid? Miért vagy zárt?

Vedd sorra azokat a másik ember által felszínre hozott problémáidat, amivel nagyon fáj és sérelmez téged, s kezdj el rajta dolgozni, hogy még csak véletlenül se okozzon még nagyobb bajt, mint ami már eleve van. Sosem a másik ember hibás, hanem önmagunk. Dehogy ezzel mennyire rossz szembesülni????? Jó munkát Neked!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő