Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő, társkereső irodavezető

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Milyen szerepet is játszol párkapcsolatodban?

2015.03.05 22:04

Milyen párkapcsolatban élsz? Megéled amire mindig is vágytál? Elég nőként - férfiként élsz, s kezelnek téged?

Ha párod nem úgy bánik veled, mint ahogy nőként vagy férfiként szeretnéd, akkor érdemes elgondolkozni azon, hogy hol is romlott meg az egyensúly, ha egyáltalán volt is valaha, s nem csak álmaidban bújtattad el. Fontos, hogy párkapcsolatodon belül megéljétek nemi identitásotokat - a férfit, a nőt -, s hogy ezek a szerepek egy újabb megváltozott helyzet (gyermekszületés, munkahelyi vagy egészségügyi problémák, szülők elvesztése, öregséggel együtt járó gondok, stb.) által se cserélődjön fel. 

Csak egy példa: Ha egy nő állandóan kiveszi a férje kezéből az irányítás, a felelősség, a döntés képességét, tehát megoldja helyette a feladatokat, akkor kész, vége mindennek. A férfi ezek után, jogosan, azt fogja érezni, hogy egyszerűen nincs is rá szükség, feleslegessé vált, tehát vagy elfojtja magában a maszkulin energiát (alkohol, munkamánia, drog, sport, stb.) vagy elmenekül, pl. egy újabb nő karjába, akinek viszont nagyon is szüksége lesz rá. De a fordítottja is igaz.

Tehát minél inkább megéled nőiségedet, s nem feltétlen csak a külsőre gondolok, hanem azokra feminin tulajdonságokra, ami, mint belső értékek (gondoskodás, otthon melege, szexualitás, gyermeknevelés, befogadás, lágyság, táplálás, türelmesség, stb.) jellemeznek, annál inkább fog a párod maszkulin tulajdonságokat ölteni. 

De vannak pasik, akik mellett valójában lehetetlen nőként viselkedni, ugyanis nem úgy bánnak veled, vagy engedik, hogy ezt kihozzák belőled. S vannak férfiak, akik mellett természetes, el sem lehetne képzelni másképp, mint hogy igaz nőként élhess, mert meg van bennük akár a családból hozott mintaként, akár tanult, akár igény szinten felmerülő büszkeségből a férfiként való élni vágyás. Egy férfi, ha "gyerekként" viselkedik veled, tehát megaláz, megbánt, sosem lesz esélyed mellette nőként viselkedned.

Ha nő vagy - tudsz időnként hátralépni? Hagyni a férfit dönteni? Cselekedni? Tiszteled őt annyira, hogy megbízol benne, bármi is történjen? Van elég TÜRELMED? 

Ha férfi vagy - mersz lépni, dönteni, cselekedni? Fel mered vállalni mindezekért a felelősséget? Tiszteled a párodat? Hagyod őt lágynak, finomnak, érzékenynek lenni? Tud hátralépni a nő, hogy otthonod, a családod melegét adhassa Neked? Van lehetősége - akár anyagilag is - a gyermekedet nevelni, gondozni, amíg te megteremted a hozzá szükséges feltételeket? 

Játssz el a kérdésekkel ha van párod, de ha nincs, akkor is. Ki vagy Te? S milyen ember - férfi vagy nő - illik hozzád, hogy kiteljesedj? 

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő