Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Mikor van veszélyben a kapcsolatod?

2015.10.09 19:15

Túl vagy egy csodaszép esküvőn, jó ideje együtt éltek már, talán már gyermek is született, s az élet megannyi területén egy kicsit beállt a megszokás, a rutin, az egyhangúság. Szomorú csak az, sokszor nem is veszitek észre. Az emberek túlnyomó többsége ugyan észleli a bajt, de nem szól, elnéz a gondok felett, s bár érzed, hogy egyre jobban befészkelte magát az unalom, a probléma a kapcsolatba, de majd megoldódik. Magától???? A mesében talán.


Álljunk csak meg egy kicsit, s tarts egy kis önvizsgálatot, hogy is áll most a kapcsolatod.

Meg tudod mondani, hogy mi az, ami a legfontosabb Neked a párkapcsolatodban? S melyek azok az értékek, amelyek az idő múltával is jelen vannak, és mi az, ami már kiveszett? Több válasz is lehetséges.

Az, hogy milyen mértékben érzed jól, vagy rosszul magad a kapcsolatban, sok-sok apró tényezőtől függ. A jót valahogy természetesnek veszed, s elfelejted, mondjuk a párod felé megköszönni, értékelni, pedig ezt napi szinten megtehetnéd. De ha beüt a baj, vagy valami nem sikerül, azonnal ugrasz, támadsz. Jó ez így?

S persze a preventív megelőzés nem nagyon divatos a párkapcsolatokban sem. A legtöbbször már csak akkor „dobod” párod elé a problémát, mikor már szinte lehetetlen megoldani, vagy már olyan nagymértékű a lelki sérülés, hogy a kapcsolat menthetetlen. Nyilván párkapcsolat révén a megoldáshoz két ember kell, de helyén van az, hogy a kommunikáció helyett inkább magadban tartod, s Te eldöntöd a másik helyett a megoldás kimenetelét? Joga van a párodnak is tudni arról, milyen szinten van baj a kapcsolatban. Na igen, csak ehhez kellene egy jó nagy adag tisztelet, türelem, bizalom, s az, hogy ne félj kimondani mi van benned. Azzal, hogy a szőnyeg alá söpröd a problémát, semmit nem oldasz meg, csak az időt húzod.

Bizonyos életterületeken keletkező problémákat sose vond össze, tehát ha például a munkahelyen zűrös a helyzet, és a párod épp nem turbékol veled, akkor ne az épp közeledben lévőre húzd rá a vizes lepedőt. S minél több területen van gond, annál nagyobb a nyomás, ami egyszer csak, mint egy vulkán fog belőled kitörni, a párod meg csak néz – mi van veled?

Mit tehetsz, hogy elkerült a bajt?

A prevenció, a tudatos gondolkodás, a szeretet, a másik tisztelete nagyon fontos tényezők. A kommunikáció megfelelő alkalmazása elengedhetetlen forrás, főleg krízis helyzetben az „én közlés technikát” is alkalmazod. Próbáld meg értőn figyelni és tisztázd, milyen elvárásaid vannak, fogalmazz meg célokat, terveket, hozzácsatolva a megvalósítás idejét is. Legyél rugalmas a problémák megoldásában, és hagyj kellő időt párodnak a dolgok megvalósításához. Legyenek közös tevékenységeitek kettesben is, ahol tudtok időt szánni a kapcsolatot érintő kérdések átbeszélésére is. Az intimitás elengedhetetlen egy párkapcsolatban. Ha ez nincs, akkor idővel nem véletlen lép be egy harmadik személy. Olyan nincs, hogy „nincs idő egymásra”. Kire ne lenne, ha nem a párodra????

Sose felejtsd el, ti egyszer szerelemből kerültetek össze. Miért ne vigyáznátok erre? Addig ápoljátok a kapcsolatot, ameddig még lehet. Vigyázzatok egymásra!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő