Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Miért szeretünk csókolózni?

2015.05.21 20:28

Maga a csók, ami két ember között létrejövő intimitás legelső lépése, a világ legtöbb kultúrájában ismerik. De miért szeretjük ezt a fajta izgalmas, talán néha zavarba ejtő és gyönyörrel teli érzést, ami két száj szenvedélyes találkozása okoz? Miért vágyik arra az ember, hogy csókolózzon?

Az emberiség evolúciós fejlődéséből kifolyólag, a csók általi közelséggel és az ajkak érintésével kapunk képet a másik fél higiéniájáról, illatáról, ízéről, ami árulkodó jel arra nézve, mennyire alkalmas a másik az utódnemzésre. Ebből kifolyólag ezért ösztönösen olyan partnert választunk, aki egészséges, lehetőleg fitt, és optimális mértékben eltérő DNS-sel rendelkezik a miénkhez képest. Olyan előnyös tulajdonságokat keresünk a partnerben, amelyekről tudatosan vagy tudattalanul azt gondoljuk, növeli majd az utód túlélési esélyét. Így tehát a csók nem más, mint egy tudatalatti ismeretszerzésre irányuló vágy, ami által a másik félről szerez „információt”. Ugye, hogy eddig ebbe bele sem gondoltál…csak mentél az ösztöneid után. Látod mi mindenre nem képes az ösztönöd? Az „orrodnál” fogva vezet, s pontosan tudja, mi jó neked.

Pszichológiai kutatások is igazolják, hogy a csóknak több fontos funkciója is van, ami ráadásul a férfiaknál és nőknél különböző. 

A nők számára a csók elsősorban az intimitás és összetartozás érzésének fenntartását vagy épp növelését szolgálja. A rendszeres szenvedélyes csók jelzi, hogy a párkapcsolat még mindig elkötelezett, valószínűleg kizárólagos és stabil. A férfiak számára azonban a csók inkább a szexuális előjáték része. Ha egy férfi szenvedélyes csókba kezd, akkor legtöbbször számít arra, hogy ezt szexuális aktus is fogja követni. Erre azért is van esélye, mert a férfi nyálban nemi hormon (tesztoszteron) is található, ami mindkét nemben növeli a szexuális vágyat. A csók tehát a párkapcsolat szempontjából több funkciót is betölt. Ismerkedéskor a partnerek összeillésének tesztelésében kap szerepet, később az intimitás, kapcsolat, összetartozás erősítésében, illetve a szexuális vágy felébresztésében is közrejátszik.

Sajnos, bármennyire is jó, illetve hasznos a csókolózás, az idő elteltével, ahogy a szexuális vonzalom, a csókolózás iránti vágy is csökken, elsősorban a férfiakban.
Ennek a legjobb ellenszere az, ha mindkét fél tudatosan figyel a másik szükségleteire és vágyaira, és nem sajnálja az időt és energiát azok beteljesítésére.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő