Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Miért nem vettük észre, hogy eltávolodtunk egymástól?

2014.04.03 13:33

Sokszor mondják a párok, mikor beszélgetnek magukról, hogy nem is vették észre, hová is vezetett a nagy boldogságnak vélt kapcsolatuk.
Egyértelmű, hogy a mókuskerékben, a mindennapi hajszában, egyre csak halmozódnak a problémák, nincs idő megbeszélni, elodázzák a valóságos, mély helyzeteket, s egyszer csak ott találják magukat vagy egy harmadik karjában, vagy a költözés, válás szélén.

A problémák már jó ideje fennállnak, csak nem vesznek tudomást róla, hárítanak, s a másiktól várják a megoldást. Olyan hibákat követnek el, melyek egy idő után már orvosolhatatlanok, mély sebeket ejtve a másikban, s már visszafordíthatatlan a szakadás ténye.

Mi is vezethet ide?

- Nem merjük elmondani már a kapcsolat elején, vagy elsiklunk felette, hogy mik is az igényeink. Vannak bizonyos "alapigények" melyekről igenis beszélni kell, mert lehet pl. az egyik fél lazább, a másik szorosabb kapcsolatot szeretne.
- Bizonyos határokon belüli kompromisszumokról se feledkezzünk meg, főleg a kölcsönösség elvén, mert a mérleg nyelve átbillen, s egyszer csak felborul az egyensúly, s ilyenkor jön a másik fejéhez vágósdi.
- A vágyainkkal se rugaszkodjunk el a valóságtól, mert álmokat ugyan lehet kergetni, de a túlzásokkal pont a párunkat riasztjuk el.
- Vigyázat az "ellustulással" is. Megvan a pasi/nő, nem kell már dolgozni érte, hát szépen hátradőlünk és oly szépen ellaposodik a kapcsolat, hogy "jó otthon is, csak ki ne kelljen mozdulni, felöltözni, kitalálni a programokat téma" miért is nem, becsússzan egy csábos nő vagy férfi. Csodálkozunk? Ugye nem.
- Nem szánunk kellő és minőségi időt egymásra.
- Elfelejtünk beszélgetni egymásról. Magunkról. Ami foglalkoztat.
- S persze a szexuális igényünkről, kívánalmainkról, vagy épp a problémákat hallgatjuk el. A hallgatás nem old meg semmit, csak még jobban elősegíti az eltávolodást.
- Vannak párok, melyek állandóan féltékenykedéssel gyötrik párjukat. Hol is a bizalom? S az önmagamban való hit, hogy szerethető vagyok?
 
Az eltávolodás tényét jobb időben felismerni, beszélni róla, hogy mi bánt, mit szeretnél. Minél több probléma adódik közöttetek, ne csodálkozz, ha egyszer szétváltok. A prevenció itt is létfontosságú!
 
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő