Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Miért csalja meg sok férj a feleségét szülés után?

2014.11.07 11:49

Az összeköltözés, házasság után a következő erőpróba, a gyermek születése. Amikor egy pár családdá minősül,az élethelyzet, a szerepek, sok minden megváltozik. A nők inkább a gyerekeikhez fordulnak, sebezhetőbbé és érzékenyebbé válnak, sajnos a férfiak pedig kicsit elhanyagoltabbá válnak. Sajnos a sok jónak hitt házasság ekkor fut zátonyra. 

De miért?

Az Open University kutatócsoport 5.000 személy bevonásával végzett 2 éves vizsgálata szerint e probléma nem egyedi. Valóban sok párnál jelent gondot a megváltozott szerep.

A nő testében végbemenő folyamatok, s a gyermek születése után is a szoptatással szorosan összefüggően, valamint az anyaság kialakulása során, jó ideig szinte szimbiózisban él az anya gyermekével. E tény teljesen természetes, hiszen az ő testében jött létre a csoda. A férj pedig csak külső szemlélője a történetnek. Az anyák számára a szülővé válás után, gyermek fontosabbá válik, mint a férj.

A kutatásban vizsgált férfiak és nők között ezen a téren jelentős különbség mutatkozott. A nők közül kétszer annyian vallották, hogy a gyermek fontosabb a partnernél, mint a férfiak közül. A férfiak többsége a szülővé válás után is a feleségét tartja a legfontosabbnak. Emellett az apák között kétszer annyian panaszkodnak a szexuális életük és a kapcsolati intimitásuk hanyatlásáról, mint az anyák között.

A vizsgálati eredmények igazolják azt, amit a terápiás gyakorlatban is tapasztalunk. Sok férfi, aki korábban sosem csalta meg a feleségét, éppen a szülés utáni első három év alatt válik hűtlenné. A dolgot csak nehezíti, hogy a nő ilyenkor sokkal kiszolgáltatobb és védtelenebb, ezért még nagyobb sérülést okoz benne a megcsalás mint más életszakaszokban. Az ok viszonylag egyszerű és a megelőzés is az volna, ha a párok tudatosabbak lennének.

Az ok: A szülés után a nő az anyaság miatt teljes értékű nőnek érzi magát és nincs (vagy kevésbé van) szüksége a férfira ahhoz, hogy megélje a nőiességét. A férfi az apává válástól nem érzi magát jobban férfinak, ezért továbbra is szüksége van a nőre ahhoz, hogy megélje a férfiasságát. És pontosan itt mennek el egymás mellett! Ezért válik a férfi ebben az időszakban könnyen egy külső kapcsolat célpontjává, amely a férfiasság megélésének ígéretével kecsegtet.

Mi a teendő, hogy a problémákat elkerüljük?

Az első három év minden családban átrendezi az addig kialakult életmódot. Utána viszont ugyanúgy visszaáll a jól megszokott rend és a szexuális életük ugyanolyan rendszeres és élvezetes (sokszor még élvezetesebb) lesz, mint a szülés előtt. 

Ne csak a saját szükségleteinkre figyeljünk, de egymáséira is! A férfiak hallják meg a nő szavai mögött: “Most nem kívánom a szexet, de érezni akarom a közelségedet. Érj hozzám akkor is, ha tudod, nem lesz folytatás.” A nők hallják ki a férjük viselkedéséből: “Kibírom egy ideig szex nélkül, de tudnom kell, hogy még mindig kívánatos vagyok a számodra és fontos vagyok neked.”
Szánjunk időt a szexuális együttlétre és hárítsunk el minden akadályt! Ne csak a spontán együttlétre várjanak, amikor egymásra néznek és mindketten ragyogó tekintettel elindulnak a hálószoba felé. Ebben az életszakaszban szükség lehet egy kis mesterséges rásegítésre. Tervezzék meg előre, hogy melyik napon, melyik napszakban szeretnének együtt lenni és tegyenek meg minden előkészületet, hogy zavartalanul ünnepelhessék meg a szerelmüket!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő