Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Mi kell a BOLDOGSÁGHOZ?

2014.12.18 17:56

Mikor utólag visszanézed életed képkockáit, akkor tudod meg valójában, milyen életet is éltél. Megöregedsz, és visszatekintesz a múltba, s újra végigfutsz az  emlékeiden. Akkor jössz csak rá, mit értél el az életben, mit hagysz magad után, s hogy volt-e igazán értelme annak, hogy léteztél. Vannak olyan igazságok, alaptörvények, melyek időt állók, egy életre szólnak. S igaz, lehet boldogság nélkül leélni egy életet, nap, mint nap ugyan abban a "mókuskerékben tekerni", a szürke hétköznapokban, de minek ezt választanád, ha lehet másképp is.

Vegyük sorra, mi is szükséges ahhoz, hogy igazán boldog emberré váljunk:

1. A szívemre és a megérzéseimre hallgatok.

Mint tudjuk az idő véges, s a rendelkezésünkre álló időt nem szabad elfecsérelni. Ne hagyd magad bizonyos dogmák által befolyásolni, és mások véleményére alapozva dönteni, cselekedni. Az igazság ott lapul benned, s hiszen Te tudod igazán, Neked mi a jó. Támaszkodj saját megérzéseidre, és hallgass a szívedre! Egyszerűen nem szabad beletörődnöd abba, hogy rossz döntést hoztál, s ne engedd, hogy mások irányítsanak. Próbáld ki magad, és tedd, amit szeretnél. Menj, ahová menni szeretnél. Kövesd a belső hangod, hiszen csak így lehetsz szabad és egész. 

2. Kimondom, amit gondolok.

Azért ezzel vigyázzunk, és ne téveszd össze az egoista szószátyársággal.  Az igazság benned van, a gondolataidban, s a környezetünkkel folytatott beszélgetésekben a Te kis okos védőőröd megsúgja és egyensúlyban tartja interakciódat. Van bátorságod kimondani, amit gondolsz? Esetleg félsz valamitől? Mit érzel - ki KELL mondanod, amit szeretnél? Akkor hajrá, ne cenzúrázd magad, hiszen az igazság, a TE igazságod.

3. Azt teszem és cselekszem, amit igazán szeretnék.

Minden nap sok-sok pici döntésből áll. S minden alkalommal eldönthetjük, hogyan is akarunk cselekedni, pl. hogyan szeretném akár a mai napomat eltölteni. Te magad döntöd el, hogy találkozol e valakivel, vagy sem. Beiratkozol egy suliban vagy sem. Maradok e egy rossz közegben, vagy sem. Stb. Hogyan szervezed meg egy napodat? Hogyan szervezed/alakítod/tervezed meg az életed? A sikeres emberek egyik nagy attrakciója, hogy  képesek uralkodni magukon, irányítani tudják saját és mások életét, bizonyos célok érdekében fenemód tudnak küzdeni. Ők azok, akik tesznek is valamit azért, hogy eljussanak egy másik pontba, a céljukhoz. Tény, nem kis munka, de érdemes tenni érte.

4. Az adás-kapás törvényében hiszek. (Kérj és megadatik.)

Az életben általában azt kapjuk, amit adunk. Ha pozitív hatással vagyunk valakire, általa ugyanazt a pozitív energiát lopjuk be saját életünkbe. Éppen ezért, próbálj meg valami nagyot, rendkívülit tenni azért, hogy felvidíts egy személyt, és elkergesd a szomorúságát! Ha jó dolgot teszel, megváltoztathatsz magad körül mindent. Az adok-kapok törvénye szerint nem feltétlen, sőt, nem attól kapod vissza a "jót" amit cselekszel, lehet mástól is. De mindig jókor, és pont annyit, amire épp szükséged van. Ez tuti. Na de vigyázz.....mert a rossz dolgok ugyanígy működnek.

5. Megélem az Igazi szerelemet és lerombolom az ezt korlátozó falaimat.

Az, hogy megtaláld életed tökéletes pártját nem azt jelenti, hogy az ő elvárásainak tegyél eleget és olyanná válj, amilyennek szeretné. Az igaz szerelem valódi értelme az, hogy természetes és önmagad legyél, ezt pedig majd a társad, teljes mértékben értékeli. A kapcsolatokat gondosan és ésszel kell megválasztani. Sietni sem érdemes. Aminek meg kell történnie, az úgyis megtörténik, a megfelelő időben, a megfelelő személlyel, és semmiképp sem véletlenül. S valljuk be, nincs csodálatosabb érzés, mint "belehalni" és elveszni a szerelemben.

6. Boldog és hálás vagyok azért, ami vagyok, és amim van.

Nagyon pici dolgokra van szükséged ahhoz, hogy megtaláld a boldogságot, hiszen ez az érzés már benned van, ahogyan gondolkozol....csak időnként elő kell csalogatni. A szemüveg, melyen keresztül a világot, önmagadat, az életet szemléled, meghatározzák a közérzetedet, a mindennapjaidat. Ezért kell jól kiválasztanod azt a szemüveget és látásmódot, mellyel kiaknázhatod a benned lévő boldogságot, és képes leszel örülni az életednek. Időnként mondj hálát és köszönetet, amivé lettél, nagy utat jártál be...még akkor is, ha épp nem fenékig tejfel az élet. Kaptál egy lehetőséget az irányváltoztatásra. S ha elégedetten nézel körül, akkor meg főleg megérdemelsz - egy nagy pacsit. Remek munkát végeztél!

7. Büszke vagyok magamra.

Te vagy saját magad legjobb barátja, és legőszintébb kritikusa. Függetlenül attól, hogy mások mit mondanak, létfontosságú, hogy jól érezd magad a bőrödben. Belegondoltál már abba, hogy ha nem vagy elégedett önmagaddal, más milyen alapon hinne benned? Éppen ezért tiszteld, és legyél büszke magadra. A magabiztos és önmagát értékelő embereknek szenvedélyeik vannak, elégedettek az életükkel, és példaképként léteznek társaik szemében. Ez még nem önfényezés, önimádat, vagy hencegés. Amikor büszke vagy önmagadra, akkor tisztában vagy értékeiddel, és tudd, mit érdemelsz meg, s tudod kik állnak melletted, ki szeretnek és fogadnak el. Próbáld meg előtérbe helyezni pozitív tulajdonságaidat, és tökéletesíteni a negatívakat. Ezáltal tudsz előre haladni az életben. 

8. Önmagamat adom minden helyzetben.

Mindig az a legjobb, ha önmagadat adod. Ne akarj más lenni, mint amilyen vagy. Messzire biztos nem fogsz jutni. Az erő, a siker és az elégedettség ugyanis akkor lépnek be az életedbe, ha jól érzed magad a bőrödben, és nem akarsz másvalaki lenni. "Jobb önmagad legjobb verziójának lenni, mint egy másik személy másodkezű kiadása." Csakis egy emberrel versenyezhetsz. Önmagaddal, hogy fejlődj, és jobbá válj. 

9. Megbocsátom a múlt sérelmeit, azoknak, akik megbántottak.

Minden embert ért már csalódás, vagy bántottak meg. Akár csúnyán beszéltek vele, vagy visszaéltek a bizalmával, vagy összetörték a szívét. Nos. Ez a múlt. Ideje felébredni. Akarsz még dagonyázni ebben? Miért cipelnéd tovább a múlt sérelmeit? Ezek a fájdalmak, akkor OTT történtek meg. Te pedig már ITT vagy. Ha még mindig ezen rágódsz - amin persze változtatni már nem tudsz - benne ragadtál, még cipeled súlyos, mázsás terheit. S minél nagyobb terhet cipelsz magaddal, annál jobban tönkre teheti az életedet, vagy akár betegséget is okozhat neked. Boldogtalanná tesz....megbetegít, megbéklyóz, megköti a kezed..... Megéri? Mindezek elvonják a figyelmedet  munkádról, a szerelmi életedről, a barátaidról, a családodról,....meggátol abban, hogy örülni tudj minden percnek, és hogy felszabadultan élhess. A harag ugyanis bezár, elszigetel. A megbocsátás viszont felszabadít.

10. Minden úgy jó, ahogy van, nem bánok semmit.

Hallgass a szívedre, s legyél őszinte önmagaddal. Tegyél meg mindent, ami az álmaid megvalósításához szükségesek. Legyél segítőkész. Szeresd azt, aki megérdemli, és értékeld a szeretteiddel ápolt kapcsolatokat. Értékelj minden veled történő dolgot, eseményt! Mosolyogj. Tanulj a hibáidból, amelyeket elkövettél az életben. Bocsáss meg. És ne akard többé megváltoztatni azt, amit nem lehet!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő