Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Mi is a megcsalás? Döntés? Ego játék? Önzőség?

2022.06.16 16:26
Na akkor beszéljünk a MEGCSALÁSRÓL‼‼‼ Kényes téma, és nyilván minden eset más és más. Van egy bizonyos nézőpont, amiről nagyon keveset beszélünk. Megy a hibáztatás mind a két fél részéről, vagy az eltusolás, a hazugság, „csak egy kicsit léptem félre, az á én nem is vettem észre állapotokról, na meg a büdös k@rva vagy a szemét f@sz a hibás”. De egyébként miről is szól ez az egész? Mi az, ami miatt megtörténik? Kinek a felelőssége? Önzőség, ha megcsalja valaki a párját? Mi hiányzik a kapcsolatból, ha megcsalás következik be?
Szép kis ego játék. Nem fogom szépíteni a leírtakat. Mert ez is döntés kérdése, s az ember magát minősíti benne, mikor megteszi. Igen. Döntött. Hogy megteszi. Pedig van más lehetősége is. Mondjuk a nem teszem meg állapot. Hogy inkább "megpróbálom megmenteni az a kapcsolatot, hogy van MERSZEM LEÜLNI ÉS ELMONDANI AMI A PROBLÉMA". Felelősséget vállalok a kapcsolatunkért, önmagamért, a döntéseimért. És igen…ez egy szép kis önzőség! Ne dumáljunk félre, hogy csak "megvolt, hogy pillanatnyi állapot, meg sokat ittam, meg úgy sem fog kiderülni". Ezzel a maszlagos dumával sokan kimentik magukat, kibújnak a felelősség alól. Amikor az ember megcsal, akkor szépen szembe köpte önmagát is, nem csak azt, akit megcsalt, mert egyáltalán nem volt kötelező párkapcsolatban lenni. Tehát ha akkor tudott dönteni, hogy kapcsolatban lesz, akkor a megcsalás pillanatában is tudna, ha akarna dönteni.
Van egy probléma, aminek oka az, hogy megcsalásra fanyalodik valaki. Nem a hibáztatáson van a lényeg. Nagyon sok oka lehet a megcsalásnak, de mi lenne, ha mondjuk lenne annyi erkölcsi morál, felelősségvállalás, tudatosság, önértékelés, hit, hogy ha egyszer vállalta a kapcsolatot, akkor azt is, ahogyan önmagával és a másikkal viselkedik. Mert vagy meg tudják oldani, vagy nem, de így mind a két embernek van lehetősége és joga dönteni a továbbiakban, nem pedig egy egyoldalú helyzet áll elő. Valójában maga a megcsalás döntése mögött sokkal mélyebb problémák vannak, amiért ezt egy ember megteszi, olykor gyermekkori traumák, rossz minták, beidegződések, szokások, önértékelési probléma, neveltetés akár. Érdemes és kell is dolgozni ezen, ok-okozat összefüggését von maga után. Kérdés az, hogy aki megcsal, mennyire képes felismerni és józanul látni tettét, inkább a megoldásra törekedni, mint hogy újabb és újabb kalandokba keveredjen.
Ezzel a poszttal arra hívnám fel a figyelmeteket, hogy ezek az érzelmi játszmák egész életre kiható döntési sorozatok lehetősége – na de milyenét is?
 
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő
+36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com