Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Másság - Elfogadás! Van baj rendesen!

2017.04.23 15:48

A boldogsághoz vezető út egyik legfontosabb része, saját identitásunk kialakítása és megtartása, valamint a szűkebb és tágabb körben élők elfogadása, szeretete. Ez így milyen szépen is hangzik, de a valóságban is így van? Elszomorító, de sajnos egy cseppet sem. Milyen problémákat szül, ha nem tudjuk ezt például egy párkapcsolatban, családi életben, a barátságban gyakorolni? Hatalmas károkat tud okozni, nem egy emberi kapcsolat fut zátonyra az elfogadás hiánya miatt.

Több éve látogatom Spanyolországban élő lányomat, és az évek múltával egyre elszomorítóbb az a felismerés – nem hogy fejlődnénk e témában, inkább mintha egyre elidegenednénk és kirekesztenénk egymást, akármilyen területről is beszélünk. Akár a politikai, vallási, bármely nézettel-véleménnyel kapcsolatban, a szexuális szokásaink és hovatartozásaink szempontjából is nézem, és akkor még hol van a bőrszín és egyéb különbözőségeink elfogadását illetően. Megítélünk embereket már az első benyomás alapján, véleményezünk, miközben semmi közünk hozzá, de a számunkra nem tetsző és nem elfogadható dolgokról azonnal ítélkezésekbe csapunk át. Miért is?

Na igen, itt kezdődik az elfogadás, az önmagam boldogságának megélése, az, hogy milyen élet mellett döntöttem, valóban megélem azt, amire mindig is vágytam, milyen korlátaim vannak, milyen széles látókörrel rendelkezem, mennyire van igényem más embertípusok, világok megismerésére (kultúra, nézet, politika, stb.). Azok az emberek, akik „köszönik jól vannak” és megélik saját egyéniségük kiteljesedését, többnyire sokkal elfogadottabbak a világ sokszínűségével, a másságával, az újdonságokkal szemben. Ezeket az embereket egy cseppet sem érdekli, ki hogyan él, mert a saját életével foglalkozik, és nem a másikéval, a külvilággal. Azok, akik a saját életük rendbetétele helyett csak a környezet fricskázásával, lehúzásával, véleményezésével vannak elfoglalva – mennyi időt is szánnak magukra? Keveset, és nyilván a saját elégedetlenségüket vetítik ki a környezetre.

Rengeteg családi, baráti és párkapcsolati gond származik abból, hogy az elfogadást nem tudjuk gyakorolni, és a befogadás helyett inkább rá akarjuk erőltetni a másikra saját véleményünket, nézetünket, életünket, mert persze ez kényelmes, semmit nem kell tenni, a komfortos kis életünkből ki sem kell lépni.

Csak egy példa. A spanyol hithű katolikus ország milyen emberi módon fogadja el a homoszexualitást. Senki nem botránkozik meg a boldog párok láttán, és csak irigyelni tudom ezeket az embereket, hogy boldogan ölelhetik és foghatják meg a párjuk kezét nyilvános helyeken. Nem kell félniük, szégyellniük magukat azért, mert ők mások! Sokszor majdnem megkönnyeztem egy-egy ilyen párt látván, csak úgy ragyogott a szemük, és közben arra gondoltam, milyen megvetéssel kellene itthon szembesülniük, egyáltalán nem is élhetnének így. Nem egy párról tudok, akik külföldre kellett, hogy meneküljenek, mert sem a családjuk, sem az ország nem fogadta el másságukat. Borzalmas!

A másság elfogadása nagyon fontos egy párválasztásnál, milyen szélesre nyitom a keresési paramétereket. Ragaszkodom e az általam idealizált típushoz. Mennyire vagyok képes a távolság adta problémákat kezelni. Az, aki képes felülemelkedni az egzisztenciális, súly, magasság, bőrszín, politikai, vallási és egyéb személyiségjegyeket meghatározó paraméterektől, sokkal több ember közül választhat, és nagyobb lehetősége lesz olyan párt találnia, akivel boldog lehet. Ugye a számok törvénye is ezt igazolja.

Miért kell azzal foglalkozni, kinek milyen haja, bőre, tetoválása, munkája, hobbija, baráti köre, társa, szokása, egzisztenciális helyzete, autója, lakása, véleménye van?????? Hagyjuk már!!!

Bármennyire változik a világ, sajnos sok ember még mindig konzervatív, befogadásra, elfogadásra képtelen, akár egy nézetről, szexuális szokásról, politikai nézetről, bármely dologról alkotott véleményről is beszélünk. Ideje lenne a tükörbe nézni és inkább a házunk táján söpörni, mint sem ítélkezni, valami olyasmiről, amit inkább megismerni kellene, mint sem újjal mutogatni rá.

Sok sikert MINDENKINEK ehhez!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő