Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Lehet-e könnyű az újrakezdés?

2014.03.25 09:46

Nézőpont kérdése minden. Milyen életet akarsz magadnak? Siránkozni, dagonyázni a múlt sérelmein, vagy kézbe venni a sorsodat, és új életet kezdeni?

A múltbéli kapcsolat okait szerencsés feltárni, hogy tanulni tudj belőle. Hiszen a fel nem göngyölt problémák, a blokkok, az elfojtások, egy új kapcsolatban, újra előjönnek, s megint ott találod magad a káosz közepén. A kapcsolatfüggő emberek is pontosan ezek miatt kerülnek bele újabb és újabb ismétlődő helyzetekbe. Időt kell hagyni egy új ember megérkezéséhez. Helyet kell csinálni lélek szinten is. Nem beszélve a térben, a lakásban elhelyezett tárgyakról, mert ameddig a volt kedvestől kapott személyes holmikat kerülgeted, hová is fér be egy új szerelem? Újrakezdés. De valóban újra kezded az életed? Hiszen aki 10, 20 évvel ezelőtt voltál, az már a múlt. Azóta változtál, tapasztaltál, egy másik ember lettél. Talán lettek gyerekeid, akik már az életed részévé váltak. Anyává, apává lettél, egy új ember született. S egy válás, szakítás után, nem a régi életed kezdődik előröl.

Az első lépések talán még nehezek, hiszen honnan is kellene tudnod oly sok év után, mi is jó Neked, mit is szeretnél, nem hogy milyen párt álmodj meg magadnak.Azok az emberek, akik képesek döntéseket hozni, célokat megfogalmazni, kitűzni, szeretik és elfogadják magukat, van helyes önértékelésük, bíznak magukban és van bátorságuk az újratervezéshez, szép, mozgalmas, és kalandos út áll előttük, melyen lesznek ugyan akadályok, megpróbáltatások, de esélyük van egy szebb, boldog jövő megteremtésére. „Aki mer, az nyer.” Aki megáll, egy helyben topog, csak szajkózza újra és újra a problémákat, ahelyett, hogy kézbe venné a megoldás lehetőségét, örök vesztes marad. S pont ezek az emberek mutogatnak féltékenyen, sóvárogva, csámcsogva azokra, aki ugyan időnként nagyon nehezen, de lépnek, tesznek azért, hogy boldogok legyenek. Senki sem mondta, hogy a változás, mint tény könnyű. A változás lehetősége mindenhol ott van. Hiszen minden nap, óra, egy pillanat a jövő felé hív. S hogy mit veszel ebből észre, mennyire vagy nyitott, bátor, csakis tőled függ. Ha az élet már úgy is azt hozta, hogy változtass az életeden, s lépj azon túl, ki és miért volt ennek okozója, akkor nem jobb azt mondani: kegyes volt hozzád a sors? Kaptál egy lehetőséget, egy esélyt az élettől. Mekkora mázlista vagy!

Az eddigi életeden át összegyűjtött tapasztalatokkal a tarsolyodban, sokkal könnyedebben veheted az esetlegesen előtted álló akadályokat.

Belegondoltál milyen jövő várhat Rád?

Írj egy szép hosszú Bakancslistát. Tervezd meg a jövődet, képzeld el, hogyan élsz majd benne. S ha már látod magad előtt, fókuszálj az első lépésre, éld meg, örülj ennek, s már mindjárt nem ördöngösség a cél, nem elérhetetlennek tűnik majd a vége. Amint ebből a nézőpontból közelíted meg az újrakezdés tényét, nem fogsz a múltadon agyalni, siránkozni, nem húz már vissza a fájdalom, hiszen annál már izgalmasabb az újdonság, s csalogatóan hív az előtted álló feladat. Nem gondként kezeled majd, mint valami megoldhatatlan feladatot, hanem kihívásként, erőpróbaként.

Cseréld le a szemüveget, s vegyél fel egy másikat. Nézd másképp az életedet. Nézz előre!
Írásom, a Mindig nő magazin cikkíró versenyében is szerepelt, teljes terjedelemben.  
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő