Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Hogyan éljük túl a válást? (Cikkíró verseny-Mindig Nő)

2014.03.21 10:38

Mindig Nő magazin "cíkkíró versenyében" megjelent írásom: www.mindigno.hu/cikkiro-verseny/1207-hogyan-eljuek-tul-a-valast-cikkiro-verseny

A válás tényét, bármelyik fél oldaláról is közelítjük meg, sajnos negatív előjelet kap.

Ugyan nem mindegy ki a kezdeményező, de sajnos mindegyik szereplő sérülni fog egy picit. S hogy ki mennyire? Az már egyéni dolog. Aki döntött, hogy kilép, egy fokkal talán könnyebb helyzetben van, mint aki marad.  Főleg a gyerekek a legnagyobb szenvedő alanyai a történetnek. Sokan hibáztatják egymást a kialakult helyzetért, de ez a játszma kétszereplős. Sosem a harmadikat, a rokonokat, vagy a barátokat, a külső tényezőket kell hibáztatni, hiszen az már okozat. Az okokat magunkban kell keresni, hogy mi miért is vezetett ide. Lehetnek ezek a ki nem mondott vágyak, félelmek, frusztráltság, elfojtások, gátlások, stb., amiket bizony helyre kell tenni, mielőtt még fejest ugranánk a következő kapcsolatba.

Na de hogyan tovább?

A legjobb ilyenkor elővenni magunkat, s hagyni időt feldolgozni az eseményeket. Ha kell, kérjük ki szakember segítségét. Nem szégyen ez. Még mindig jobb, mint a haverok, barátok babusgatásai, akik majd velünk együtt sírnak, ahelyett, hogy a tényeket boncolgatva a valós okokat tárnánk fel.

Hazudik, ki azt mondja, könnyű az újratervezés. A GPS koordinátákhoz célt is meg kell adni. Merre is menjen tovább az út?Bármennyi idő is telt el egy házasságban, de mégiscsak lezárult egy korszak. Elmúlás, elválás. Lehet sírni, üvölteni, tajtékozni. Igen. Lehet, kell gyászolni.Egy bizonyos ideig, ami nem azt jelenti, hogy benne kell maradni a posványban, és csak mindenkinek panaszkodni, mert előbb-utóbb futva menekülnek az emberek.  Szélsőséges, végletes időszak ez. Tombolástól a mély depresszióig.A gyász ideje után jöhet az újra koordinálás. Milyen jó lehetőség is ez, hiszen egy új élet kezdődik. Egy olyan élet, amit már mi tervezhetünk meg. Az irányítás lehetősége a kezünkben van.

Vannak álmaid? Vágyaid? Van Bakancslistád? 

Mi az, ami régóta halogattál, mert nem volt rá időd?

Sokan ráfogják a gyerekekre, a munkára, vagy, hogy nincs pénz, idő megtenni, amit szeretnének. De valljuk be. Ezek csak mind kifogások. Ezek az emberek örök vesztesek maradnak, hiszen mindenki más életét élik, csak nem a sajátjukét. A válás utáni változás időszaka, sok olyan helyzetet generál, ami eleinte még ismeretlen. Új lakás, ház, új útvonal a munkába menet, új szomszédok, stb. s a lakásban sem a megszokott helyén vannak a dolgok. Ez a sok-sok újdonság is lehet okozója a fáradtságnak, hiszen idő kell, míg beáll a rend.Próbáljunk meg szelektálni az életünkben is. Térben és lélekben egyaránt. Nem szabad belevinni a régi, idejét vesztett rossz dolgokat. A múlt nem részünk már, csak a hatásai vannak időnként jelen. De az, amit most építünk fel, hozunk létre, az fogja a jövőnket is meghatározni, az új életünket.A változás, az új énkép kialakítása, nem feltétlen fog mindenkinek tetszeni. Felhúzott szemöldökkel nézik majd a rokonok, a család, a barátok, hogy mi is történik épp. S persze lesznek majd tévedések, vagy rossz lépések. Na de tökéletes egyáltalán valaki is?

A válás már megtörtént. Múlt.De Te itt állsz egy új élet kapujában. Mekkora szerencséd is van? Ne azon agyalj, ami elmúlt, úgy sem változtathatsz már rajta semmit.

A jövőd, egy boldog élet lehetősége, csakis rajtad múlik. 

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő