Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Gyerekkel társat találni? Miért ne?

2015.10.07 11:36

Válás után, gyerekkel együtt is van új szerelem! Sajnos Magyarország élen jár a válási statisztikát illetően.  Oka külön fejezetet érdemel, de hogy lehet új életet kezdeni gyerekkel együtt, nem vitás. A lényeg, a „hogyanban” és a „mikorban” van.

A válás ténye, mindenki lelkében zavart, fájdalmat, sérülést okoz. A főszereplőket, a gyermekeket, a családot, barátokat ugyan annyira érinti e szakadás. Meg kell találni a mindenki számára optimális helyzetet, hiszen gyerek lévén, a szülők teljesen nem szakadnak el. Közösen kell a gyermek - lelki és testi fejlődése szempontjából – gondját viselni. Jobb esetben. Tehát elsősorban a megváltozott helyzetben kell mindenkinek önmagára találni. Fontos a lelki sérülések miatt kialakult sebeket begyógyítani, s csak nagyon óvatosan, kellő idő elteltével lehet egy új szerelem felé kacsintani.  

Nem pótapát és pótanyát keresünk, hanem társat. Hogy kinek mennyi idő kell, míg kialakul egy újabb forgatókönyv, egyéni dolog, mert valahol a költözés miatt új lakás, munkahely, iskola, óvodaváltásra is szükség van, s az ezzel együtt járó új személyek és szokások megjelenése életükben feldolgozásra szorul. Semmivel sem nehezebb új párt találni, mert a gyerek jelen van. Tény, talán a logisztikában kell többet ügyködni, de sosem ezen múlik a szerelem milyensége.

A válás után fontos minél több időt együtt tölteni a gyerekkel, az elszakadt fél is legalább telefonon tartsa a kapcsolatot, ameddig nem találkoznak. Tartalmasabb együttlétre van szükség, hogy a gyermek érezze Apa és Anya nem szűnt meg létezni, változatlanul szeretik őt, csak nem együtt élnek. S ha a gyermek megnyugodott, jöhet az ismerkedés. Sokan nem veszik ezt komolyan, s csodálkoznak, mikor a gyermek mindent megtesz majd, hogy a leendő társ még csak véletlenül se érezze magát jól a találkozások alkalmával. Az ismerkedési szakaszban is figyelni kell arra, kit és mit akarsz leendő kapcsolatodban, mikor célszerű a gyermeknek beszélni róla, s majd idővel mikor mutasd be egymásnak őket. Ha elsieted, később iszod meg a levét. Beszéltesd a gyermekedet. Legyen időd meghallgatni az érzéseit, a véleményét, fordulj hozzá bizalommal, és őszintén beszéljetek az esetleges problémákról.

S mikor mutasd be a párod? Ha Te és a párod, és a gyermeked és közötted teljesen harmonikus a helyzet, lassan és óvatosan vidd be az új partnert. Találd meg azt a pontot, ahol, és amiben a gyermek jól érzi magát és ebbe a helyzetbe csempészd be párodat. Itt a gyermek a fontos. Ha még nem vagy biztos a pároddal való kapcsolatodba, kevés idő telt el az ismerkedések során, még hagyj időt magatoknak. A gyereknek sem jó, sőt, kifejezetten árt, ha minden új randi partnert hazaviszel.

A válás utáni helyzetben, gondolj arra is, milyen nehéz lehet a gyermekednek. Hiszen Te elváltál, lezártad a múltad, de neki ez kényszer, ő nem szólhatott bele, neki CSAK el kell fogadnia, s ráadásul még az új partneredet is meg kell szoknia. Őrült nehéz. Ha a gyermek változatlanul érzi, hogy fontos Neked, hogy megosztasz és megbeszélsz Vele dolgokat, csak gyerekes programokat is csináltok, kiegyensúlyozott és harmonikus vagy, türelemmel és odafigyeléssel nem lesz gond az új társ befogadásával. Sőt. Még előnyt is kovácsolhat magának, hiszen gyarapodik az őt szerető emberek tábora.

Minden rajtad múlik, s ha hosszútávra tervezel, érdemes megfontoltan és tudatosan gondolkodni és cselekedni. A gyermeked nem lehet gátja a Te boldogságodnak szerelmi téren.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő