Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Féltékenység - Mit keres a "zöldszemű szörnyeteg" a párkapcsolatban?

2015.03.19 15:07
 
Fránya dolog a féltékenység, ami egyébként oly alattomosan fészkeli be magát a párkapcsolatokban, hogy szinte észre sem vehető.
S hogy mi okozza?
 
 
A féltékenység, maga mint tény, "kis mennyiségben" még elfogadható. Ez amolyan velejárója a szeretetnek. Ám a túlzás, itt sem vezet jóra, a már paranoiás féltékenykedés könnyen a kapcsolat végéhez vezethet. A féltékenység hátterében több ok is lehetséges. A baj sosem a másik emberben keresendő - mindig az adott személy egyéni problémája. A féltékenység tehát a személyes belső probléma kivetülése.
 
A féltés és a féltékenykedés nem összekeverendő. Hajlamos az ember fia/lánya félteni azt, ami nyilván örömet okoz számára és elvesződhet. S aki nem volt még egy picit sem féltő, vagy féltékenykedő - az hazudik. A baj ott kezdődik, mikor átcsap állandósult helyzetbe, minden ok nélküli cselekvéssé, rögeszméssé válik. Általában olyankor jelentkezik, mikor veszélyt érez az ember, s bekapcsol a féltés érzése, hogy a másik elvehető, elszerethető. A másik jobb, szebb, értékesebb, csinosabb, erősebb, stb. Mi történik tehát? Bizonytalanság érzése lép fel. Vagyis, kisebbségi érzés uralkodik el, az önértékelés hiánya vagy alacsonysága miatt. Ez az érzés viszont lehet, hogy az élet más területén egyáltalán nem jelentkezik, csak és kifejezetten a párkapcsolatban érezhető, hiszen lehet valaki a legtökéletesebb vezető, ha a társával szemben nem érzi magát elégnek. 
 
Súlyosabb esetben a féltékenykedés rögeszméssé, kényszeredetté válik. Nem szabad sosem félvállról venni, ha ezt tapasztaljuk. A tünetek felismerésénél nem feltétlenül kell személyiségzavarra gondolnunk először, lehetséges, hogy csak bizonyos szorongás áll a háttérben, s azok okát feldolgozva, helyre áll az egyensúly. Az elméletek gyártása itt oly színes, hogy egy-két filmrendező is megirigyelhetné a történeteket. Ha valóban szeretjük párunkat, és nem hagyjuk cserben problémájával, mindenképpen forduljunk szakemberhez, mert ezek feldolgozatlansága átcsaphat paranoid állapotba. 
 
A paranoid személyiségzavarral küzdők nehezen fogadják el az ismeretlent, vagy a más állapot tényét, mint amit ők kigondolnak. Nehezen bíznak meg másokban, nehezen fogadják el a segítséget, hiszen ők nem is látják problémának annak, ami. Sajnos sokszor van rosszindulat is mögötte, ami bármennyire is hihetetlen, de nem tudatos. Olyan teóriákat képesek állítani, aminek gondolatától alig, vagy egyáltalán nem képesek megszabadulni, még ha bizonyíték sincs. 
 
Az okok a személyiségben keresendők, s nem szabad félvállról venni. Ha a párkapcsolaton belül nem elégséges a meghitt, őszinte beszélgetés, akkor külső - pártatlan szakember segítsége szükséges. 
 
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő