Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

"ÉN" közlés technika

2014.05.09 22:44

Készen állsz, hogy megoldást találj a pároddal való viszályban? Szeretnél veszekedés nélkül kommunikálni?
Az én közlés technika segítségével meg tudod fogalmazni az érzéseidet, gondjaidat, szükségleteidet úgy, hogy a másik ne támadásnak élje meg a beszélgetést. S mi is a teendő? Lépésről lépésre haladjunk:



1. Ami történt. Első lépésben fogalmazd meg tényszerűen, amit láttál megtörténni vagy ami egyszerűen elhangzott. Igyekezz ezt olyan objektíven megfogalmazni, amivel nem lehet vitatkozni, kerüld az értelmezést és a véleményalkotást, s még inkább a kritikát.
Pl.: "Azt látom, hogy ma este nagyon későn jöttél haza"

2. Amit gondolsz. Minden történésnél az agyunk elkezdi megmagyarázni az eseményeket, elkezdi értelmezni. Itt áll fenn annak a veszélye , hogy negatív feltételezéseket gondoljunk ki, és ez főleg akkor veszélyes, ha utána ragaszkodunk is ezekhez.
Pl.: "Arra gondoltam, hogy elmentél a haverokkal sörözni" vagy "Arra gondoltam, hogy elmentetek a kolléganőddel vásárolgatni"

3. Amit érzel. Minden gondolathoz érzések is csatolódnak. Ezért, ha már megfogalmaztad mit gondolsz, ez segít azt is megfogalmazni mit érzel.
Pl. Aggódtam, hogy valami baj....féltem egyedül...leestem a székről és egyedül voltam...stb.

4. Kérés. Ez a legfontosabb rész. Itt vonod be a beszélgetésbe, de még mindig magadról beszélsz. 

Pl. Hogyan tudnánk azt megoldani, hogy máskor ne gyere ilyen későn haza? Vagy hogy tudjam merre vagy? 

Ha van egy kényes ügy, s úgy érzed szavakban nem tudod elmondani, akkor írd le egy papírra és add oda párodnak. Utána hagyd, hogy a párod is fogalmazza ugyanilyen módon a maga érzéseit és szükségleteit. Nyilván, ameddig mind a ketten nem tudtok örülni a végeredménynek, addig kell tovább csiszolni a megegyezést, váltogatván az odafigyelő illetve a beszélő szerepet a konszenzus kialakulásáig.

Az "én" közlés technika elsajátítása gyakorlást igényel, idő kell, míg szinte már a tudatalattiból jön. A tanácsadások alkalmával megtanítalak ennek a jótékony fegyvernek használatára is. 

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő