Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Elkerülhető lenne a szakítás?

2014.11.10 13:50

Egy párkapcsolat sosem egy esemény által romlik meg, vagy lesz vége.

Nem egyik napról a másikra hűl ki a szerelem, távolodik el egymástól két ember. Bizony hosszas folyamatok előzik meg azt a döntést, ami miatt végül is véget ér. S ennek ellenére mégis, sok esetben az egyik felet teljesen váratlanul érintik a történtek, képtelen elfogadni a helyzetet.

S hogyan lehetséges ez? Ugyan folyamatosan érzékeli a problémát, de mégsem érti.  Miért nem veszi észre?

Párkapcsolaton belüli kudarcok, azok a felhalmozódott hibák, melyek újra és újra felütik fejüket, s rendre elkövetjük. Hány bibinek kell megtörténnie, hogy végre észrevegyük őket? „Visszaeső bűnösként” mivel nem látjuk, érzékeljük azonnal a rossz következményeket – lehet nem is szólnak érte, vagy nem jelzik – nem is tulajdonítunk neki nagy jelentőséget, szőnyeg alá söpörjük. S pont ebben a „nem reagálunk, nem szólunk, nem beszéljük meg” észrevétlenségben van a veszély, az ok.

Az apró hazugságok egy kapcsolatban, egy kis eltusolás itt, egy kicsi ott, és mivel nem látjuk a következményét a tetteinknek, ezért úgy teszünk, mint ha mi sem történt volna. Amikor pl. tetteted az alvást, csak, hogy ne kelljen a pároddal ágyba bújni, felesleges indokot keresel, miért nem beszélgetsz vele, félsz valamitől és inkább magadba fojtod az érzést, de nem veszekedsz vele, ugyanebbe a kategóriába sorolandó.

A probléma magától nem fog megoldódni, a következmények pedig idővel megjelennek, s kénytelen leszel szembenézni velük, ha akarod, ha nem. De lehet, már csak akkor, amikor esélyed sem lesz, hogy bármin is változtass. Végérvényesen nagy a baj. Ami azonnal nem fáj, arról nem veszünk tudomást.

Rövidtávon úgy tűnik, hogy a hibáinknak nincs semmilyen jelentősége. De a következmények szinte sosem azonnaliak, így egyszerűen csak sodródunk, nem érezzük úgy, hogy bármin is változtatnunk kellene. Pedig a hibáink addig halmozódnak, amíg már elkerülhetetlen lesz a rossz döntéseink hatása, meg kell fizetnünk az árát, mégpedig kőkeményen.

Egy kapcsolat végét számtalan jel mutatja, érződik, látható, de ha helyette inkább homokba dugjuk a fejünket, nem vesszük észre azt, ami az orrunk előtt van, akkor felesleges meglepődni a következményen. Az apró füllentések önmagukban nem okoznak nagy kárt, de egymásra halmozódva, akár a kapcsolat végét is jelentheti.

Ha megfigyeled a döntésidet, és nem követed el ugyanazt újra és újra, akkor sokkal reálisabban fogod látni a kapcsolatodban zajló eseményeket. Így van esélyed javítani, és lehetőséged is arra, hogy időben elkapd azokat a problémákat, melyek falat emelnek közétek.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő