Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Családon belüli bántalmazás - a családgondozó szemével

2014.11.27 19:56
Engedjétek meg, hogy megosszam Veletek, egy hozzámírt levelet, mely a családon belüli bántalmazásról szól. A történet valós, a szeméyek kilétét nem fedhetjük fel. A témával foglalkozni kell - ezért teszem közzé e levelet. Osszátok meg, hogy ha talán valaki hasonló helyzetben, tudjon róla, hogy nincs egyedül - KÉRJEN SEGÍTSÉGET!​

A történet ​egy háromtagú családról szól. Alanyai: anya 45 éves, férj 55 év, gyermek 14 éves.

Az édesanya akit, lássunk el K. A. monogrammal. Annak idején megismerkedett egy férfival, majd házasságot kötöttek. Ebből a házasságból, született egy leánygyermek, aki 14 éves és lássuk el K. B. monogrammal. A férj-feleség viszonya kilenc év együttélés után megromlott, a férj életvitele, életmódja miatt.

A szülők elváltak, majd néhány évvel később, K. A. megismerkedett új párjával,akit lássunk el N.A. monogrammal. Megismerkedésüket követően, az édesanya gyermekével együtt a férfihoz költözött. A családfenntartó, az adott faluban közmunkásként dolgozott, K.A. pedig egy városban, középvezetői munkakörben, a 14 éves gyermek, pedig egy elit Gimnázium jó tanulójaként tett eleget tanulmányi kötelezettségeinek.

Kezdetben a kapcsolat jól működött, az anya elmondása alapján, de idővel romlásnak indult, az új élettárs életmódja, életvitele, alkohol problémái miatt. N.A. egy nyári napon, megkérte, nevelt lányát,hogy az udvaron vágja le a füvet, de ő nem volt hajlandó és inkább bement a házba. A nevelőapa, bement utána, és ismételten felszólított a gyermeket, hogy vágja le a füvet az udvaron. A lány, továbbra is ellenállást tanúsított, a kérésnek nem tett eleget. Ezt követően, N.A. a szobában található fejszét megragadta, s felemelte, majd közölte nevelt lányával, ha nem vágod le a füvet, akkor ezzel hasítom szét a fejedet. Az édesanya, annak érdekében, hogy egy családi tragédiát megakadályozzon, lánya védelmére kelt. A férj, arcon ütötte feleségét gyermeke jelenlétében. Az elcsattant pofon után a kiskorú rendőri intézkedést kért.

A rendőrök megérkeztek a helyszínre, majd a nevelőapát felszólították a helyes magatartás követésére, de erre ő nem volt hajlandó. A járőrök kényszerítő eszközt alkalmaztak a férfival szemben, megbilincselték, és előállították az illetékes rendőrösön. Az édesanya feljelentette élettársát, vele szemben kérte az ideiglenes távoltartást. A bíróság kérelmét helyben hagyta. Az ideiglenes távoltartás 60. napra szólt. Ezen időszak alatt, a nevelőapának semmilyen formában (levél, telefon, stb) nem szabadott érintkezni a bántalmazott nővel. N.A. ezt azonban megszegte. Az édesanya hozott egy felelősségteljes döntést, gyermekével együtt elköltözött a közös tulajdonban lévő ingatlanból, egy albérletbe, saját lelki nyugalmuk, békéjük érdekében.

A rendőrség hivatalból értesítette az illetékes gyámhivatalt és a gyermekjóléti szolgálatot. A gyermekjóléti szolgálat családgondozója a gyámhivatal gyámügyi ügyintézőjével karöltve meghallgatták az ügyben érintett személyeket, s egyeztetést folytattak arról, hogy milyen gyermekvédelmi intézkedést szükséges foganatosítani az ügyben. A szakemberek az egyeztetést követően megegyeztek abban, hogy a szülőnek, gyermeknek egyöntetűen szüksége van segítségre. Egyrészt pszichés támogatásra, annak érdekében, hogy traumát mind a szülő, kiskorú fel tudja dolgozni, idővel. Más részt szüksége van a bántalmazott személyeknek, egy családgondozóra is, aki figyelemmel kíséri a család működését, annak dinamikáját, adott esetben pedig segítséget nyújt az édesanya és a gyermek számára.

Az édesanya a személyes interjú alkalmával elmondta, hogy nagyon nehéz neki magáról a bántalmazásról beszélnie, és roppant megalázónak érzi, hogy most még neki kell mindenki előtt (gyámhivatal, rendőrség, gyermekjóléti szolgálat) az igazát bizonygatni, s neki kellett menekülni gyermekével a közös otthonból egy albérletbe. A bántalmazó fél, pedig komolyabb következmények nélkül maradhatott a közös tulajdonban lévő ingatlanban.

Mint a gyermekvédelem területén dolgozó szakember azt mondom, itt nem csak fizikai bántalmazás történt, hanem lelki is, ami sokkal súlyosabb és komolyabb, mint gondolnánk. Ugyanis a szemmel látható fizikai sérülések idővel elmúlnak, de a lelki bántalmazásnak, akár egy életén át is nyoma maradhat az ember szívében, s lelkében, amit nagyon nehéz feldolgozni, helyre tenni az embernek saját magában, lelki megnyugvása érdekében. Véleményem szerint, a lelki bántalmazást azért is nagyon fontos helyén és azonnal kezelni, szakemberre, szakemberekre bízni magunkat ilyenkor, mivel egy –egy ilyen esemény, az egész további életünkre hatással tud lenni. Tehát mindent összegezve, arra biztatom​ Önöket, hogy amennyiben hasonló esetről van tudomásuk, minél hamarabb forduljanak bizalommal a területileg illetékes szakemberekhez (rendőrség, gyámhivatal, gyermekjóléti szolgálat stb.)

Szabó F. Gábor - családgondozó (Szociális és Gyermekjóléti Alapszolgáltató Központ)​
Köszönöm a munkádat! 
Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő