Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Baj, ha csak az egyik ember akarja a megoldást?

2017.07.31 18:54

Az elmúlt időszakban nagyon sok levél érkezett hozzám, és meglepően a párkapcsolatban élő férfiak domináltak. Egyrészről örültem, mert végre a nők által olykor sokszor bántott férfiak nagy része, mégis csak akarja a megoldást, rendbe szeretné hozni kapcsolatát. Másrészről szomorú, hogy CSAK AZ EGYIK FÉL AKARJA MEGMENTENI. 

A párkapcsolat kétemberes történet, tehát mind a két fél együttes energiája, hozzáállása, cselekvése szükséges. Ha ez nincs, a másik a feje tetejére állhat, lehozhatja a csillagokat, tűzhet ki célokat, élhet tudatosan, a kapcsolat nem fog pozitívan változni, sok esetben inkább pont hogy a másik "nem cselekvésétől" távolodnak el egymástól, hiszen egyértelmű - nem akarja a megoldást. Lehet kifogásokat nyártani, lehet teóriahegyeket költeni, felmenteni, de hosszabb távon, a már eleve rosszul működő kapcsolat, csak még jobban elszürkül, unalmassá és közönnyé válik, vagy belép egy harmadik személy. 

Javaslatom az ilyen helyzetekre az, hogy akinek problémája van, legalább az induljon el, keressen meg, próbáljon meg tenni, önmagáért, a helyzetért. Többször volt rá példa, hogy a tanácsadás követő utólagos otthoni átbeszéléssel tudta inspirálni párját arra, hogy van segítség. Más látószögbe kerül ilyenkor a kapcsolat, s egy külső, pártatlan szakember, érzelmek nélkül tud igazán tárgyilagosan rátekinteni a helyzetre. Átbeszéljük a lehetőségeket, a kommunikációs stratégiát, az egyéni célokat, de ezek előtt feltárjuk a blokkokat, félelmeket, a családi hozott csomag esetleges ártalmait.

Ha úgy érzed probléma van, ne várj vele, főleg a másikra. Indulj el, mert talán pont így tudsz segítségére lenni. S ha ennek ellenére a párod mégsem partner, ideje elgondolkodni a kapcsolat milyenségén, mert így egyenesen indultok a válás, a szeretősdi játék felé. Talán nem kellene megvárni ezt.

Mármarosi Melida - párkapcsolati szakértő