Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

A szaglás fontossága a párválasztásban.

2015.04.23 21:13

Régóta foglalkoznak a világ minden táján azzal, hogy miért lesz vonzó számunkra valaki, s mások pedig taszítanak, pedig külsőre és viselkedésre semmi kivetni való nincs. 

Tudtad, hogy az orrod felismeri a testi vonzalmat? Hamarabb is, mint azt, ahogy gondolnánk, s a tudatunk felfogná.  A szaglás és a természetes illatok is fontosak a megfelelő partner kiválasztásához. Nyilván sok-sok minden szükséges még hozzá, de a szaglás ősidők óta toplista helyezett a párválasztás területén. Elképesztő, hogy mindössze 4 perc is elég ahhoz, hogy kiválasszuk a számunkra potenciális partnert, ha tudatosan is képesek vagyunk használni érzékszervünket. Bizonyos esetekben - főleg az ismerkedés első fázisában - sokkal többre megyünk, mint ha egész éjszaka beszélgettünk volna a randi alannyal. Sajnos a mai kor embere, egyáltalán nincs is tisztában azzal, mi minden alapján is választ társat, s inkább hagyatkozik a mondvacsinált elvárásokra, és a divatbolondokra. 

A párválasztásnál fontos még a test formája, az arc szimmetriája, a hasonlóságok keresése, de ezek csak külsőségek - bár fontosak - de lényegi szerepet mégiscsak az orr határozza meg. Biztos hallottatok már a feromonról. A nők és a férfiak ennek a láthatatlan letapogatónak köszönheti - ha figyel rá - hogy ki számukra a vonzó. A génjeinkben hordozzuk az "azonosításhoz" szükséges feromont, ami egyébként egy bizonyos fehérje. A feromon mindenhol jelen van: a bőrön, a hajon, a vizeletben, a nemi szervek környékén, a nyálban, de a leglényegesebb hely az orr területe. Ugye meglepődsz, hogy mennyire egyszerű is lenne, hogy valakivel jól érzed-e magad, vagy sem? Ha valóban figyelnénk testünk jelzéseire, pl. az orrunkra is, hogy milyen illat veszi körül a másikat - természetes illatokra gondolunk, nem pedig a parfümjére - akkor rengeteg felesleges kudarctól kímélhetnénk meg magunkat kialakulásnak induló kapcsolatunkban. De ne felejtsük el, hogy a párválasztásnak ez csak egy része - de annál fontosabb - a feromon, számtalan jelzésre, viselkedésre és egyéb tényezőre kell még figyelni, ha valóban komoly kapcsolatot szeretnénk kialakítani. A szaglásunkkal tulajdonképpen az szexuális kiválasztást tesszük meg, továbbmenve, hogy az utódnemzéshez a legtökéletesebb génállományú partnert tudjuk kiválasztani. Bizonyos kutatások alátámasztották, hogy a sajátunktól teljesen eltérő DNS állományú partnert választunk az orrunk alapján. 

Fontos tudni, hogy a illatanyagunkat befolyásolják a különböző betegségek - a hormonháztartásra hat -, a parfümök viszont elnyomják természetes szagunkat. Még azt is "kiszagolhatjuk", hogy valaki esetleg idege, vagy rossz passzban van, esetleg depressziós-e. 

Remélem egy kicsit felcsigáztam a párválasztásra vonatkozó eddigi érdeklődésedet. A célom az, hogy figyelj jobban magadra a randik alkalmával, vedd elő a bakancslistádat és válassz tudatosan párt magadnak. Többre mész vele, mintha a barátaid véleményét kérdeznéd, vagy a médiák által sugallt ideálokra gyúrsz.

Sok sikert Neked!

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő