Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

A sport fontossága a társkeresésben

2018.09.25 16:28

Talán bizarrnak tűnik, de egy merőben más terület – sport, mozgás, fizikai aktivitás – nagymértékben segíthet, mind a szakítás/válás feldolgozásában, egy új élet kialakításához, s majdan a párunk megtalálásában is. Sokszor emlegetjük a test-lélek összhangjának fontosságát, nem véletlenül. Ez a harmónia tartja egységben az embert, s bizonyos traumák megélésekor segít minél hamarabb visszaállni a normális kerékvágásba.

Tanácsadásaim során, legfontosabb eszközként „használjuk” fel a sportot, a mozgást, nem csak a komfortzónák meglépésekor, hanem a lélekszintű traumákból való kizökkenéskor. Ha egy sportsérülés van, az épülési időszakban, szellemi munkára is szükség van. Ha egy lelki trauma van, akkor a problémák feldolgozásához a fizikai aktivitásra, a sportra is szükség van.

A tudatos társkeresés, párválasztás egyik alapfeltétele, hogy mentálisan-fizikálisan is egész emberként legyünk fogadókészek társunk érkezésére.

3 egységről beszélhetünk:

1. Feldolgozás. A múltbéli események helyre tétele, az örökölt családminták felkutatása, megértése.

2. Jóléti állapot. Az „egyedül is jól érzem magam” állapot, tehát tartalmasak a napjaim, célok vezérelnek, megtaláltam az új életemhez tartozó fontos „eszközöket”.

- Közösségek, hasonló érdeklődési körök.Sport, mozgás, aktivitás

- Helyes önértékelés/önbizalom

- Kitartás, türelem, elfogadás. S itt még személyre szólóan folytatható a sor.

3.Fogadókészség a szerelemre, tudatos párválasztás. Mint amikor egy maratoni futó felkészül, megtervezi a napjait, kizárja a hátráltató tényezőket és tudatosan agyban-testben ráhangolódik a  versenyre, úgy „alapozzuk” meg a szerelmi életünket is.

A sport, a mozgás – akár tánc, kirándulás, zumba, futás, stb., - mint közös érdeklődési körben végzett tevékenység, összehozhat embereket. Lehet, épp egy jó barátra lelünk, vagy általa új élethelyzetekbe kerülünk, akár a párunkat is megtalálhatjuk.

A klienseim sorra mesélnek el sztorikat, mennyire fontos volt új tevékenységbe (sportba) kezdeni, és muszáj kilépni a megszokás komfortjából. Na de mire idáig eljutunk, felkötöm a gatyám....

Párválasztáskor – akár online társkeresőn, akár a „való világban” – fontos szempont a hasonló érdeklődési kör figyelembe vétele, pl. a sport is.

Ha egy futást kedvelő férfi keresi a párját, fontos, hogy a leendő párja is segítse, támogassa, vagy épp vele fusson reggelente.

Ha egy társkeresőtől totál távol áll a mozgás, az bajosan fog jól működni egy aktív személlyel.

AZ ELLENTÉTEK NEM VONZÁK EGYMÁST!

A társkeresés legfontosabb része a tervezés, a „bakancslisták” összeírása. Papírt, ceruzát elő!

- Mi magunk, milyen emberré szeretnénk válni, a saját egyéni célok megtervezésére van szükség.

- Milyen Férfit/Nőt szeretnénk TÁRSNAK. Ne a külsőségekre gyúrj, ennél fontosabbak a belső tulajdonságok! Na itt fontos a közös értékrend, érdeklődési kör.

- A párkapcsolatodban hogyan akartok majd élni: tevékenységek, szerepkörök, hobbi, szabadidő, stb.

Azok az emberek, akik alapul veszik a „3 egységet”, sokkal hamarabb találják meg a párjukat. S hiába integet egy csinos szőkeség, vagy ostromol egy macsó pasi, ha a bakancslistájuktól távol áll az, amit képviselnek, nem mennek bele a játékba, mert tisztában vannak a saját értékrendjükkel, azzal milyen társra is vágynak.

Izgalmas útkeresést, tartalmas élményeket és sikeres párválasztást kívánok!

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő

Cikkem A Futás eszenciája magazin oldalán jelent meg.