Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

A házasságok idejét éljük?

2014.03.22 14:22

Egyre több statisztikai kiadvány szól a házasságról, mint elavult intézményről, s arról, hogy milyen nagy arányban tolódott ki a házasságkötések ideje. Arról nem is beszélve, hogy egyre kevesebben kötik össze életüket "hivatalosan". A házasságkötések ideje, 4-5 évvel tolódott ki. A nők átlagosan 27 évesen, a férfiak 30 évesen házasodnak, az ezt  megelőző együttélés után. Sajnos majdnem minden második frigy zátonyra fut. A krízis időszaka a házasságot követő pár év, és a gyermekek születési után következik be.S hogy mik lehetnek az okok? 

Mennyire stabil a kapcsolat

A házasságok stabilitását a kapcsolat minősége, mint a belső egység, és más vonzó lehetőségek megléte vagy hiánya adja.Ha a kapcsolaton belül jól érzik magukat a párok, elégedettek, meg sem fordul hogy valaki ebből kilépne. Harmadik személy sem törheti át az erős, stabil burkot. Viszont ha a kapcsolat nem felel meg az elképzeléseinknek, nem érezzük jól magunkat benne, nyitottabbá válik a kapcsolat, s nem véletlen fordul meg az igény a "másra" , "jobb lehetőségre". Időnként a külső tényezők erősebbek (pl. anyagi gondok, lakásviszony), nem oly könnyen adjuk fel mindezt, s lehet ez is egyfajta összetartó erő. Egy ideig. 

Hullámvölgyek

Minden párkapcsolatban-házasságban  bekövetkeznek nehéz időszakok. Ilyen lehet valamelyik fél családjában bekövetkező traumatikus változás, munkahelyi problémák, anyagi gondok, de a gyermekek születésekor, illetve felnövésük különböző állomásainál, az iskolakezdéskor, a serdülőkoruk idején, vagy leválást követően, még akkor is, ha erre tudatosan készülnek. Ezek a változások új kihívást jelentenek a párkapcsolatok számára.

Férj - feleség lettem

A kezdeti időszakban a végleges elköteleződést megkívánó házasságkötés alakítja át a már kialakult viszonyokat. A pár tagjaiból férj és feleség lesz. Ez a döntés sok lemondással is járhat, ami olykor megkérdőjelezheti a döntés helyességét. A házasságkötést követő elbizonytalanodásra a házastárs származási családjával való viszony, a kezdeti anyagi nehézségek és lakhatási viszonyok is kihatással lehetnek.    

Család lettünk - gyermekek születése

Következő nagy változás, amikor gyermek születik és a párkapcsolat tagjai szülőkké válnak. Ilyenkor már nem csak párról, hanem családról beszélhetünk. Ez a változás más próbatételek elé állítja mindkét felet, ami szükségszerűen a kapcsolatot is megváltoztatja. Mindehhez sokszor nem könnyű alkalmazkodni. A figyelem fókuszába egy 3 személy, a csecsemő kerül, míg a párkapcsolat a háttérbe szorul. Az anya és a baba szimbiotikus viszonyulását az apa sokszor kívülállóként szemléli, s leginkább csak a munka, a pénzkeresés területén tudja megélni a hatékony közreműködését. Joggal érezheti magányosnak magát az újdonsült apa az anya–gyermek egység mellett. Ugyanakkor az anya is egyedül érezheti magát a négy fal között. Önkéntelenül eltávolodáshoz és kölcsönös féltékenységhez vezethet az új helyzet. És a gyermek körüli nehézségekről akkor még nem is beszéltünk.

„Ami nem öl meg, az megerősít”

A kapcsolatot megterhelő krízisek kikezdhetik a kapcsolat stabilitását, mely idővel váláshoz vezethetnek. Ha sikerül a nehézségeken túljutni, az nagyon sok erőforrást jelenthet az élet többi kihívásával szemben is. Amennyiben a pár tagjai meg tudnak felelni a megváltozott körülményekből fakadó igényeknek, a kapcsolat egy magasabb színvonalon, más minőségben tud tovább működni.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő