Egy hely, ahol a problémák megoldásra találnak.

Mármarosi Melinda - párkapcsolati szakértő

PÉCS
+ 36 20 9 262 303
parkapcsolatikalauz@gmail.com

Boldog párkapcsolat = Helyes kommunikáció

2015.02.20 08:28

Mai rohanó világunkban lassan elkorcsosulni látszik az a puszta emberi tevékenység, hogy leülnek emberek egymással és beszélgetnek, kommunikálnak. A régi időkben, amikor még nem volt TV, internet, a beszélgetéseknek köszönhetően, nem mondom, hogy jobban ismerték az emberek egymást, de volt idejük egymásra figyelni, mesélni, gondolatokat megosztani, kérdezni, hiszen más nem vonta el figyelmüket. Sajnos a mai „Z” generáció már születésétől hordozza magával, hogy a hang útján kibocsájtott kommunikációval gond lesz, ha a szülők nem figyelnek eléggé. Ezért fontos, hogy gyermekünkre bármi áron is, de legyen türelmünk megbeszélni az aznap történteket, olvassunk mesét, kérdezzünk tőlük, vigyük be életükbe az emberi nyelven történő kommunikációt.

A párkapcsolatok jelentős részénél is sajnos már elindult egy tendencia. Fejlett technikai vívmányainknak köszönhetően (telefon, internet, E-book, TV, stb.) loholunk egész nap, hazaesünk, azonnal kezünkbe kerül valami technikai szösz, pikk-pakk este van, lefekvés, és némán kerülgetik egymást az emberek, még családon belül is. A viccek nem véletlen születnek, hogy Facebookon keresztül, üzennek a gyereknek, menjen vacsizni.

Popper Péter egyik előadásán mondta ezt a közönségnek, a mai napig itt cseng a fülemben. „Egy valami fontos igazán a párkapcsolatban. Hogy szeress és tudj beszélgetni a pároddal. Persze most még gyűritek a lepedőt, de idővel, öreg korotokra már csak a beszélgetés fog maradni. S ha nem tudsz jóízűen beszélgetni a társaddal, nem is lesz hosszú, boldog és tartós a párkapcsolatod sem.” S ez valóban így van.

Mi a teendő?

Nagyon fontos, hogy beszélgessetek, kommunikáljatok a pároddal: mi történik vele a munkahelyén, a főnökével, beosztottakkal, vannak-e sikereik, vagy kudarcai – talán még ötletekben is segítségére lehetsz. Jó tudni mi jár a fejében. Bizony meglepődsz időnként, miken agya. Olyanokon, ami Neked eszed ágába sem jutott volna. S ha ügyes vagy, még olyannal is szót értesz, aki egyébként nagyon nehezen beszélget. Fontos, hogy legyenek közös érdeklődési körötök, a kommunikációban is: akár egy író, film, könyv, zene, sport, bármi.

Sajnos a munkám által tapasztalom, hogy időnként, mint egy tolmács közvetítek a párok között, nem tudják kifejezni érzéseiket, gondolataikat, s még kérdezni is alig mernek, vagy nem tudnak. Akkor hogyan ismerik is egyáltalán egymást? De ne hidd, hogy ez nem sajátítható el. Tanulható, mint minden más is.

A kommunikáció során tehát fontos, hogy mindig legyél kíváncsi párodra, a vele történtekre, ami foglalkoztatja. Mindig tudd kifejezni érhetően, egyszerűen, és világosan igényeidet. Tanuld meg kezelni a saját és társad indulatait. S persze arról sose feledkezz meg, hogy higgy kapcsolatotokban, abban, hogy a boldogság nem elérhetetlen álom, csak tenni kell érte. 

Jó dumcsizást Nektek! 

Mármarosi Melinda – párkapcsolati szakértő